Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Hoe seizoensgebonden is Alzheimer?

ma 10 sep. - 15:01

Mensen met Alzheimer presteren beter in de zomer dan in de winter. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek dat onlangs in de Public Library of Science werd gepubliceerd. Professor Bart De Strooper gaf meer uitleg tijdens Nieuwe Feiten.
Foto: Pixabay

Onze hersenfunctie is seizoensgebonden. Mensen presteren minder goed in de winter en dat verschil blijft ook bewaard bij Alzheimerpatiënten. In Canada werden 3300 mensen van gemiddeld 77 jaar onderzocht. Daaruit kon men afleiden dat onze hersenen tijdens de zomer ongeveer vier jaar jonger zijn.

Meer invloed dan Alzheimermedicatie

Bart De Strooper van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UK Dementia Research Institute vertelt “Het toont aan dat mensen met dementie in een bepaalde periode van het jaar toch kunnen verbeteren. Op die manier krijgen mensen met dementie misschien nog een aantal extra jaren”. Volgens De Strooper gaat het om een effect dat beduidend meer invloed heeft dan Alzheimermedicatie.

Er zitten vooral heel wat moleculaire oorzaken achter

De verbetering tijdens de zomer doet zich niet enkel voor door licht en warmte. “De studie probeert zelfs het effect daarvan te minimaliseren. Er zitten vooral heel wat moleculaire oorzaken achter”, vertelt De Strooper.

Plasticiteit van de hersenen

De studie toont aan dat er plasticiteit in de hersenen zit. “Als een patiënt het slecht doet in de winter kan men zich eraan vasthouden dat het in de zomer beter kan zijn. Het gaat niet om een lijn die constant neerwaarts gaat”, aldus De Strooper.

Alzheimer wordt vooral veroorzaakt door je genetische make-up, maar volgens De Strooper is een levensstijl met goede sociale contacten, voldoende lichaamsbeweging, verzorging van het gehoor en zicht van belang voor het voorkomen van de ziekte.

Bron: Nieuwe Feiten

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet