Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Hoe veilig, gezond en betaalbaar is jouw gemeente? En hoe groot is het vertrouwen in de burgemeester?

ma 16 sep. - 5:28

Eén maand voor de gemeenteraadsverkiezingen zet VRT NWS alle relevante en nuttige informatie over elke Vlaamse en Brusselse gemeente op een rij. Hoe veilig, aangenaam of betaalbaar is jouw gemeente? Hoe tevreden zijn de inwoners over de burgemeester en de schepenen? Wat kan er beter en wat zijn de werkpunten? Klik op jouw gemeente op de kaart.
nuttige informatie over elke Vlaamse en Brusselse gemeente op een rij.

Hoe staat jouw gemeente ervoor richting de verkiezingen van 13 oktober? Dan kiezen duizenden Vlamingen en Brusselaars een nieuw lokaal bestuur. Maar hoe scoort jouw gemeente op het vlak van veiligheid, gezondheid, levenskwaliteit en geldzaken?  Meten is weten. Daarom bundelde VRT NWS de meest interessante en relevante gegevens over alle Vlaamse en Brusselse gemeentes. 

Hoe scoort jouw gemeente? Ontdek het hieronder:

Door simpelweg te swipen of te klikken, kom je onder andere te weten hoeveel verkeersongevallen, huisartsen of kinderopvangplaatsen er zijn in jouw buurt. We zetten ook op een rij hoe duur het is om een huis of appartement te kopen en hoeveel schulden jouw gemeente heeft. 

Navigatie

Navigatie

"We willen de Vlamingen en Brusselaars niet alleen informeren over wat er in de Wetstraat of het Witte Huis gebeurt. Het regionale nieuws, wat er beslist wordt in elk gemeentehuis is voor VRT NWS enorm belangrijk", zegt Steven Samyn, hoofdredacteur bij VRT NWS. "Lokale verkiezingen gaan over wat er de voorbije jaren in jouw stad of gemeente is gerealiseerd, of wat niet gelukt is. Dichter komt de politiek niet bij elke Vlaming en Brusselaar."

Voor VRT NWS en voor alle Vlamingen en Brusselaars is het gemeentehuis zeker zo belangrijk als de Wetstraat of het Witte Huis

— Steven Samyn, Hoofdredacteur VRT NWS

De mening van de burger

Ook de stem van de Vlamingen en Brusselaars telt mee. Wat vinden zij van hun stads- of gemeentebestuur? Van de fietspaden? Of van de voorzieningen voor jongeren? Hoe onveilig voelt de Vlaming of Brusselaar zich?

Al die bevindingen zijn opgenomen in het ruime dataverhaal van VRT NWS. Omdat een cijfer vaak weinig zegt, vind je ook per thema het gemiddelde. Zo kan je snel vergelijken hoe goed of slecht jouw gemeente scoort. 

Waar komen alle cijfers vandaan?

Voor de cijfers baseren we ons op een breed arsenaal aan bronnen, zoals bijvoorbeeld de bevragingen die in het kader van de meest recente Gemeente-Stadsmonitor werden uitgevoerd, of de databanken van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Hieronder geven we per thema weer welke specifieke bronnen geraadpleegd werden.

Soms moesten we keuzes maken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende manieren waarop armoede berekend kan worden of bestaan er meerdere bronnen voor gemiddelde huurprijzen. De keuzes die we maakten, lichten we hieronder per thema toe.

Niet alle gegevens zijn overigens beschikbaar in alle gemeenten. Dat zien we bijvoorbeeld soms bij Brusselse gemeenten. We hebben besloten om de onvolledige slides weg te laten. We baseren ons steeds op de meest recente data die beschikbaar zijn. 

Wil je van op onze homepage meteen naar je eigen gemeente kunnen gaan of wil je op verkiezingsdag graag snel de eerste resultaten over jouw gemeente, meld je dan hier aan. Je kan ook meerdere gemeenten selecteren. 

Inwoners

Voor het thema 'Inwoners' baseren we ons op cijfers uit Statbel (voor het inwoneraantal) en op de Gemeente-Stadsmonitor uit 2024 (voor de tevredenheidsscore). Waar gemeentes binnenkort fuseren, vermelden we het.

Bestuur

De gemeentebelasting en de schuld die de gemeente heeft (uitgedrukt in euro per inwoner) zijn afkomstig van bronnen van respectievelijk de FOD Financiën en Statistiek Vlaanderen (voor Vlaanderen) of het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse BISA (voor Brussel). Cijfers over vertrouwen in het bestuur komen opnieuw uit de Gemeente-Stadsmonitor van 2023.

Geld

Wat het thema 'Geld' betreft, baseren we ons op gegevens van Statbel voor het netto belastbaar inkomen en de prijzen voor het kopen van een huis of appartement. We gebruiken de mediaanprijzen: dat wil zeggen dat de helft van de huizen of appartementen duurder is, en de helft goedkoper. In de vastgoedmarkt geeft de mediaanprijs een realistischer beeld van hoeveel een woning kost. We vergelijken die prijs met het gemiddelde van de mediaanprijzen voor het gewest. 

Bij de aankoopprijzen van appartementen zijn ook studio's en studentenkoten geteld.

De gegevens voor de huurprijzen voor appartementen zijn opgevraagd bij CIB-Korfine omdat hierin geen prijzen voor studio’s opgenomen zijn. Bovendien gaat het om recentere gegevens dan die van Statbel (die ook op basis van deze cijfers berekend zijn).

Wat is het netto belastbaar inkomen? Dit is het belastbare jaarinkomen dat overblijft na alle mogelijke inkomensaftrekposten (bedrijfskosten, premies levensverzekering, ...). Op basis van dit netto belastbaar inkomen wordt de personenbelasting berekend. Dit zijn cijfers die voor elke Belg beschikbaar zijn. 

Levenskwaliteit

Voor het 'risico op armoede' gebruiken we gegevens van Statbel met het aantal inwoners met een inkomen onder de nationale armoededrempel.

Het aantal huisdokters per inwoner werd opgevraagd bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV), het gaat hier om de plaats waar de dokter gecontacteerd kan worden, niet diens woonplaats.

De tevredenheid over jongerenvoorzieningen is afkomstig van de Gemeente-Stadsmonitor. Het aantal opvangplaatsen voor kinderen tussen 0 en 3 jaar is dan weer afkomstig van respectievelijk de Gemeente-Stadsmonitor (voor Vlaanderen) en het BISA (voor Brussel). Hierbij wordt alleen de beroepsmatige opvang geteld, niet de opvang bij grootouders, familie of vrienden.

De bebouwde oppervlakte per gemeente is afkomstig van Statbel. De oppervlakte aan toegankelijke, groene ruimte is voor Vlaanderen afkomstig van de Gemeente-Stadsmonitor en telt elke groene ruimte van minstens 30 hectare mee. Voor Brussel werd de toegankelijke, groene ruimte berekend op basis van een kaart van Leefmilieu Brussel. Daar wordt geen rekening gehouden met een minimumdrempel en worden ook andere categorieën, zoals begraafplaatsen, meegeteld.

Veiligheid

Voor het thema 'Veiligheid' raadplegen we statistieken van de federale politie (voor het aantal geregistreerde misdrijven), de Gemeente-Stadsmonitor (voor het onveiligheidsgevoel), Statbel (voor het aantal verkeersslachtoffers) en de Fietsbarometer.

Voor de verkeersslachtoffers kozen we voor het totaal over een periode van 5 jaar omdat deze getallen per gemeente veel schommelen van jaar tot jaar.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet