Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Hoe verleid je juridisch verantwoord een vrouw?

ma 12 mrt. - 9:44

Na alle #metoo-berichten blijft menig man vertwijfeld achter. Wat kan en mag hij nog doen om een vrouw te versieren? Mag hij nog complimenten geven? Mag hij iemand nog uit vragen? Strafrechtspecialist Liesbet Stevens is gespecialiseerd in wat je vooral niet mag doen, en geeft enkele handige tips.
De vraag had eigenlijk net zo goed kunnen zijn: hoe verleid je juridisch verantwoord een man?

Om het een beetje overzichtelijk te houden heeft Liesbet Stevens (strafrechtspecialist, KU Leuven) het verleiden opgesplitst in een flirtfase en in een seksfase

De flirtfase is de fase waarin mensen toenadering tot elkaar zoeken. Alleen is er veel seksistisch gedrag dat zich lijkt te vermommen als flirtgedrag. Iemand die een vrouw aanspreekt en zegt “Hé madammeke, hoeveel is het voor een goeie beurt” is niet aan het verleiden. “De man in kwestie geeft de boodschap mee dat hij de macht heeft om de vrouw te reduceren tot een seksobject” zegt Stevens. Voor veel vrouwen is dat intimiderend en bedreigend. Maar als je de man in kwestie erover aanspreekt zal hij al vlug zeggen: “Het was maar een grapje, het was om te lachen”.

“Hé madammeke, schoon tetten”

Hoe kan je dan bepalen of iemand al dan niet de grens overschrijdt met zijn flirtgedag? “In de flirtfase moet je vijf groepen van misdrijven vermijden” zegt Stevens: seksuele intimidatie, aanranding, stalking, voyeurisme en exhibitionisme.

De fluitende bouwvakker moet zich dus veel minder zorgen maken dan algemeen wordt aangenomen. “Het is ongetwijfeld zo dat veel vrouwen het helemaal niet leuk vinden dat naar hen gefloten wordt, maar als het enkel dat is, zal vanuit het strafrecht niet gesteld worden dat het een misdrijf is.”

Wie moet zich wel zorgen maken? Als je aan het flirten bent, wil je toenadering zoeken tot iemand, en een beetje opvallen. Dat doe je meestal door met iemand in gesprek te gaan. In dit geval moet je oppassen dat je geen vulgaire dingen zegt. “Stap dus op een fuif niet naar een vrouw toe met de boodschap ‘Hé madammeke, schoon tetten’”, zegt Stevens. “Hou je pogingen ook redelijk.” Als je te veel aandringt, en iemand voortdurend bestookt met sms’jes, of iemand gaat opwachten, terwijl het niet duidelijk is of die aandacht wel welkom is, dan loop je het gevaar dat je gedrag aan het stellen bent dat valt onder stalking.

“Veel daders gaan uit van datgene wat zij storend gedrag vinden” zegt Stevens. “Maar ze zouden zich moeten afvragen of een normale persoon, die niet speciaal in hen geïnteresseerd is, het zou beschouwen als storend gedrag.” Een foto sturen van je penis in erectie, daar moet je dus erg voorzichtig mee zijn. Let zeker op met in een werkcontext dit soort afbeeldingen ongevraagd naar iemand te sturen: dan is er sprake van seksuele intimidatie.

In de flirtfase ga je waarschijnlijk ook graag iemand aanraken. “Nu is het nooit een goed idee om iemand ongevraagd aan te raken, maar we hebben allemaal zones op ons lichaam die we als bijzonder intiem beschouwen” zegt Stevens. Zo wordt de streek van de borsten en de rug als een intieme zone beschouwd, net als de geslachtsstreek en de billen. De streek ertussen is ook een vrij intieme zone. “Als je mensen daar aanraakt, pleeg je een aanranding bij verrassing. Je mag mensen er niet zonder toestemming aanraken.”

(Lees verder onder de foto)

Wanneer een vrouw niet geïnteresseerd is, gaan mannen soms nog harder hun best doen, en dan zitten ze in een gevaarlijke zone.  Zo haalt Stevens het voorbeeld aan van een man die een vrouw eerst elke dag een blos bloemen zond, en na de afwijzing er niks beter op vond dan verflenste bloemen op te sturen. “Dat komt bedreigend over.”

De seksfase.

Na de flirtfase volgt de seksfase, zegt Stevens, “en hier draait het allemaal om toestemming”. Twee misdrijven moeten hier vermeden worden: de aanranding van eerbaarheid en verkrachting.

Er is sprake van vrijwillige toestemming als de persoon op het ogenblik van de seksuele handelingen – dus niet een paar uur daarvoor – nog steeds de keuze heeft om te zeggen: ja ik wil dit, of nee, ik wil dit niet. Dat heb je nodig om seksuele misdrijven te vermijden.

Wie ladderzat is, is niet meer in staat om vrijwillig toe te stemmen. “Seks hebben met iemand die ladderzat is, is dus bijna altijd een verkrachting” zegt Stevens.  Met oneervolle bedoelingen bij iemand in bed kruipen die slaapt, is ook riskant.  De persoon kan nog slaapdronken zijn, en in dit geval is er geen sprake van toestemming..

Drie mythes

Het lijkt allemaal heel duidelijk en helder. Hoe komt het dan dat er in de praktijk toch nog altijd zoveel verwarring is?

Dat is omdat drie mythes ons op het verkeerde spoor zetten:

  • Een vrouw die neen zegt, bedoelt ja
  • Zwijgen is toestemmen
  • Nee heb je, ja kan je krijgen

“Tijdens seksuele handelingen gebeurt er veel zonder taal” zegt Stevens. “In seksuele conversaties wordt er heel veel gesproken met ons lichaam, zonder te spreken met woorden.” Daarom gaat een aantal mannen uit van het principe: zwijgen is toestemmen. Maar ook lichaamstaal geldt als het al dan niet geven van toestemming.

Als we bovenstaande drie mythes alvast zouden kunnen vervangen door nieuwe principes, dan hebben we een heel grote stap vooruitgezet in het verantwoord verleiden van een vrouw. Het voorstel van Stevens:

  • Ja is ja, en nee is nee
  • Luister naar de lichaamstaal
  • Vraag of het ‘ja’ is

Succes ermee!

(Oh ja, voor het  juridisch verantwoord verleiden van een man gelden trouwens dezelfde principes)

Bekijk het college van Liesbet Stevens:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet