Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Hoe zou het zijn met de laatste Europese dictator?

ma 7 mrt. - 19:05

Hoe zou het zijn met de laatste Europese dictator?

Voor het epitheton hierboven is Condoleeza Rice verantwoordelijk. Het betreft Alexandr Loekasjenko (foto) die - na een frauduleuze verkiezingsoverwinning -  in januari aan zijn vierde ambtstermijn als president van Wit-Rusland is begonnen.

Zoals dat tegenwoordig gaat in contreien met een dictatoriaal regime blijft dat niet ongecontesteerd, en blijft dat protest niet ongestraft. De Poolse krant Gazeta Wyborcza citeert opposant en gewezen presidentskandidaat  Ales Mikhalevich, die gevangen werd gezet na een demonstratie tegen het regime in Minsk. Het protest werd bruut uiteengeslagen door de politie, er werden achthonderd demonstraten opgepakt.

"Mijn handen werden op mijn rug geboeid en zo hard omhoog gedraaid dat mijn botten ervan kraakten. Ik mocht niet gaan slapen en moest naakt rechtop staan met mijn benen gespreid. Ze vroegen me te zweren dat ik alles zou doen wat de KGB me zou opdragen, en uiteindelijk stemde ik daarmee in", vertelt Mikhalevich, die op 19 februari vrijkwam. Samen met tientallen demonstranten wacht hij nu op zijn proces wegens "het organiseren en deelnemen aan massale rellen". Een misdaad waarop maximaal vijftien jaar gevangenisstraf staat.

Vorige week veroordeelde een rechtbank in Minsk drie opposanten tot drie à vier jaar strafkamp, wegens "publieke ordeverstoring". Ze hadden deelgenomen aan en manifestatie tegen de herverkiezing van Loekasjenko.

In december werd de 36-jarige anti-Loekansjenko internetaktivist Oleg Bebenin dood gevonden in zijn weekendhuisje bij Minsk.
Volgens de officiële vaststelling ging het om zelfmoord, maar dat wordt door de mensenrechtenorganisatie Charta 97 zeer betwijfeld.

Zou de Wit-Russische oppositie doorgaan op het elan van de dominorevoltie? Of is de situatie in de laatste Europese dictatuur niet te vergelijken met die in de Arabische wereld? We hebben alleszins vernomen dat Loekasjenko ook vrouwelijk medisch personeel had.

Lees en beluister ook


Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet