Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Wereld van Sofie

Hoera, het gaat goed met de wereld!

vr 29 mrt. - 9:18

Maarten Boudry schreef het boek “Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat” (Uitgeverij Polis). Daarom in De Wereld van Sofie vandaag: hoe optimistisch of pessimistisch staan we in de wereld en ons dagelijks leven?
Hoera, het gaat goed met de wereld!

We zijn er als mensheid ongetwijfeld op heel wat gebieden op vooruit gegaan. Qua rijkdom, levensverwachting, conflicten in de wereld? Maar wat dan met de klimaatopwarming? Is de tijdsgeest - als dat al een zinvolle term is - vandaag te  pessimistisch?  En heeft dat een weerslag op hoe individueel in het dagelijks leven staan? Een uitvoerig gesprek met wetenschapsfilosoof Maarten Boudry (UGent).

Hans Rosling was een Zweedse arts en hoogleraar Internationale Gezondheid. In 2006 werd hij wereldwijd bekend door zijn Ted talk The Best Stats You’ve Ever seen. Daarin legt hij uit dat de wereld - zelfs in de armste landen - vooruitgang boekt. Hij was een ontkrachter van gangbare mythes rond levensverwachting. Hij was een pleitbezorger van een levenshouding van possibilisme, de overtuiging dat we de wereld door kennis en wetenschap beter kunnen maken. Een gesprek over Rosling met Fons Van Dyck.

Rudi Vranckx trekt als oorlogsreporter van de ene miserie-plek naar de andere. Kan je dan hoopvol blijven?

“Blijf positief!”, krijg je als je ziek bent vaak te horen. Kan optimisme je echt helpen in een genezingsproces? En (hoe) lukt het mensen om bij levensbedreigende ziektes optimistisch te blijven als de dood onvermijdelijk dichterbij komt? Sylvie Rottey - is als medisch oncoloog van de Universiteit Gent dagelijks betrokken bij de behandeling van kankerpatiënten.

Denken oudere mensen altijd "vroeger was het beter"? Of zouden ze liever nu jong zijn? Reporter Ward Bogaert trok naar WZC ‘t Heiveld in Sint-Amandsberg en sprak er met Marie-Thérèse (92), Georgette (89) en Hubert (95).

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet