Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Hoeveel betaal jij voor een bezoek aan de psycholoog?

do 13 okt. - 4:29

Het is week van de geestelijke gezondheidszorg, en dus heeft Hautekiet het elke dag over een ander facet van die zorg. Vandaag: hoe betaalbaar is de geestelijke gezondheidszorg eigenlijk?
Op dit moment wordt een bezoek aan een psycholoog niet terugbetaald door het Riziv (Foto: www.gratisography.com)

Eén op de vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met psychische problemen. Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem.

Velen van hen kunnen geholpen worden door enkele sessies bij een psycholoog, al is dat voor een groep mensen onbetaalbaar. Een sessie bij een psycholoog kost gemiddeld  €50.

Het betaalbaar maken of houden van de geestelijke gezondheidszorg is een prioriteit voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

De eerste stap die ze daarvoor nam, is de erkenning van psychotherapie als behandelvorm, voorbehouden aan klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen en artsen. Die erkenning is van kracht sinds 1 september 2016.

Het is een eerste stap in de terugbetaling van een bezoek aan bijvoorbeeld een psycholoog. Voor alle duidelijkheid: op dit moment wordt psychotherapie niet terugbetaald, maar in haar regeerakkoord beloofde de regering-Michel daar verandering in te brengen.

Veel zal afhangen van de lopende begrotingsonderhandelingen, want voorzichtige schattingen spreken van een kostenplaatje van 200 miljoen euro.

Mutualiteiten betalen psychotherapie en psychologische begeleiding nu al in beperkte mate terug. De verschillen tussen de mutualiteiten zijn wel opmerkelijk. Het Vlaams Patiëntenplatform bracht de verschillen in kaart.

Oproep

  • Doe jij een beroep op een psycholoog? Hoe kost jou dat, bijvoorbeeld per sessie? Krijg je een gedeeltelijke terugbetaling van je ziekenfonds?
  • Vind je dat een bezoek aan de psycholoog door het Riziv terugbetaald moet worden?

Terugbetaling van psychotherapie en psychologische begeleiding per mutualiteit: opvallende verschillen!

Terugbetaling

Terugbetaling

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet