Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Hoeveel water moet je nu precies drinken?

vr 19 mrt. - 10:41

Als we gezondheidsblogs mogen geloven is het minder dan, meer dan of exact twee liter water per dag. Hoog tijd om aan de wetenschap te vragen hoe dat precies zit en waar dat dorstgevoel vandaan komt. En die wetenschap luistert deze keer naar de naam prof. dr. Bart De Moor, nefroloog aan de UHasselt.
UVV

"Twee liter vocht drinken per dag is gezond, maar daar valt niet alleen water onder. Ook koffie, soep en alles wat in fruit, groenten en zelfs plofkippen zit, telt mee voor die vochtopname", zo legt prof. dr. Bart De Moor, nefroloog aan de UHasselt, uit.

Concentratiestoornissen

"De dorstreflex is een heel sterke reflex, maar toch dreigen we soms uit te drogen. Stel dat je in een monsterfile op weg naar de Côte d'Azur staat en je krijgt dorst. Als je dan niet drinkt, word je prikkelbaar, vermoeid en kan je concentratiestoornissen krijgen. Luister dus naar je lichaam", is de boodschap van de professor. 

Sterker metabolisme?

Er wordt ook gezegd dat je een gezonder metabolisme zou krijgen door veel te drinken, maar daar zijn geen harde bewijzen. Het is dan ook erg moeilijk om te onderzoeken.

"Op dit moment raden wij alleen aan om extra veel te drinken aan mensen met nierstenen of frequente blaasinfecties", aldus professor De Moor.

Te weinig drinken?

Kan je te weinig drinken? Als je luistert naar je dorst en ook de kleur en concentratie van je urine in de gaten houdt niet. Hoe sterker de kleur van je urine, hoe meer nood je hebt aan vocht.

Maar twee liter vocht per dag drinken is zeker een goed idee, want je zet er je dorstreflex mee uit en het zou zorgen voor een betere bloeddruk en een verminderde vet- en suikeropstapeling.

Te veel drinken?

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kan ook te veel drinken. Een typische klacht is dan ook sufheid of een wankele gang. Vraag maar aan Freddy Maertens. De ex-wielrenner dronk tot 13 liter per dag (en at niet) om zijn buikje kwijt te geraken en belandde zo op de spoeddienst. Een dringend zoutinfuus diende zich aan, om de druk op zijn hersenpan weer te verminderen. Want door de overvloed aan vocht, kwam die onder druk te staan.

Als je meer dan 5 tot 10 liter per dag drinkt en extreme inspanningen levert, kan je dus te veel drinken.

Algemene tips:

  • - Drink minstens die twee liter water per dag
  • - Luister naar je dorst
  • - Kijk naar de kleur en concentratiegraad van je urine

 

Bekijk hier de volledige uiteenzetting van prof. Bart De Moor:

Leer meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet