Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Homohuwelijk bestaat 20 jaar in ons land, maar in grote delen van de wereld is het nog niet vanzelfsprekend

di 31 jan. - 6:40

20 jaar geleden stelde ons land het huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht. Na Nederland was België het tweede land waar huwen met iemand van hetzelfde geslacht mogelijk werd gemaakt. Sindsdien kan dat wereldwijd in een 35-tal landen, maar in nog veel meer landen is er nog heel wat ruimte voor verbetering. In sommige landen is er zelfs sprake van een achteruitgang van de gelijke rechten voor LGBTQI-mensen.
Homohuwelijk
© Alexander Grey (Unsplash)

Lesbiennes, homomannen, biseksuelen, transgenders, queer-mensen of interseksuelen (LGBTQI) hebben hier gelijke rechten. Al 20 jaar is het huwelijk ook voor hen opengesteld. "We zitten nu ongeveer rond de 35 landen die het huwelijk hebben opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht", duidt politicoloog Rémy Bonny van 'Forbidden Colors' in 'De Wereld Vandaag'.

We zien dat er in Centraal- en Oost-Europa een stagnatie of zelfs achteruitgang van de LGBTQI-rechten is.

— Rémy Bonny (Forbidden Colors)

Maar ga niet te vroeg juichen. "We zien ook wel dat er een stagnatie is de voorbije 5 à 6 jaar", nuanceert Bonny. "Als we naar Europa kijken, is er eigenlijk een soort ijzeren gordijn - of een "pink curtain" - aan de grens met het voormalige communistische Europa." Bonny heeft het dan onder meer over landen als Polen - waar er LGBTQI-vrije zones zijn ingevoerd -, Hongarije, Rusland, Litouwen of Roemenië. 

"We zien eigenlijk dat er in Centraal- en Oost-Europa een stagnatie of zelfs achteruitgang van de LGBTQI-rechten is", zegt Remy Bonny. Zelf in Italië, waar het homohuwelijk nog niet bestaat, is vorig jaar een wetsvoorstel weggestemd dat discriminatie van personen zou verbieden.

Lees verder onder de foto

Rémy Bonny (Forbidden Colors)
© VRT

Rémy Bonny (Forbidden Colors)

In andere werelddelen is het nog erger. "In Afrika is er - behalve in Zuid-Afrika - helemaal geen sprake van het homohuwelijk." Erger nog: in veel Afrikaanse en Arabische landen staat de doodstraf op homoseksualiteit. 

In Zuidoost-Azië ziet Bonny wel een positieve evolutie. Zo is er Taiwan, waar het huwelijk in 2019 is opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Ook in India, Thailand en Singapore worden er stappen gezet naar meer gelijke rechten.

"De vooruitgang zien we allesbehalve in de rest van de wereld", stelt Rémy Bonny vast.

De vooruitgang zien we allesbehalve in de rest van de wereld.

— Rémy Bonny

Op het vlak van maatschappelijke aanvaarding ziet Rémy Bonny wel een positieve tendens. "Zelfs in landen als Hongarije en Polen zien we dat de LGBTQI-gemeenschap op meer acceptatie kan rekenen."

Tegenover die acceptatie staat de zogenoemde zondebokstrategie van sommige politieke leiders. "Autocraten gaan zondebokken zoeken voor hun eigen corrupte beleid", zegt Bonny. Hij verwijst ook naar desinformatiecampagnes van bijvoorbeeld Rusland die de polarisatie proberen te vergroten in het Westen. 

"We zijn zeker bezorgd en roepen op om meer leiderschap op te nemen voor de bescherming van de LGBTQI-gemeenschap", zegt Rémy Bonny. Op de pioniersrol van ons land in verband met het homohuwelijk is hij wel trots. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet