Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Hond ter dood veroordeeld door rabbinale rechtbank?

ma 20 jun. - 17:57

Een artikel waarin Jeruzalem, orthodoxe Joden, een rechtbank, een hond en een terdoodveroordeling door steniniging een rol spelen, raakt in tijden van digitale nieuwsgaring snel en wijd verspreid. Zie onder meer  AFP, Skynews, Time, de Daily Telegraph, de BBC, de Joodse nieuwssite Ynet en tig Nederlandstalige nieuwssites.

Toegegeven, het is ook een opmerkelijk en lekker verhaal: een rabbinale rechtbank in Mea Shearim - een ultraorthodoxe wijk van Jeruzalem -  die een hond ter dood veroordeelt. Vooral als het dier ervan verdacht werd de reïncarnatie te zijn van een seculiere advocaat die de  rechtbank twintig jaar geleden had beledigd. En het vonnis - dood door steniging - door kinderen moest voltrokken worden.

De hond was de rabbinale rechtbank binnengedrongen, zou rechters en processen hebben bedreigd en weigerde te vertrekken.

Het is natuurlijk best mogelijk dat het verhaal  - dat oorspronkelijk verscheen in de krant Maariv en op de nieuwssite Behadrei Haredimniet op ware feiten gebaseerd is. De rechtbank in kwestie ontkent het voorval alleszins.

Ook dan zijn er nog interessante aspecten aan het verhaal. Die rabbinale rechtbanken, bijvoorbeeld. Maar vooral die reïncarnatie. Hoe valt dat te rijmen met (wat wij afweten van) de Joodse religieuze traditie?

Lees en beluister ookLees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet