Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Het kwartier

Het kwartier

Hond van acteur Alain Delon krijgt geen spuitje om hen samen te begraven: wat zijn de regels bij ons?

do 22 aug. - 0:00

Het was de laatste wens van de Franse acteur Alain Delon (88): begraven worden met zijn trouwe viervoeter Loubo in de armen, zelfs al moesten ze de kerngezonde hond daarvoor in laten slapen. Delon kreeg zijn zin niet, de 10-jarige hond kan het gelukkig nog navertellen. Ook in ons land vragen baasjes steeds vaker om samen met hun huisdier begraven te worden. Kan dat zomaar?
Alain Delon en zijn hond Loubo

Het icoon van de Franse cinema was bijzonder gehecht aan zijn 10-jarige Mechelse scheper, Loubo. In 2018 zei Alain Delon (88) in een interview met Frans tijdschrift 'Paris Match': "Als ik eerder sterf dan mijn hond, vraag de dierenarts dan om hem een spuitje te geven. Ik heb liever dat we samen heengaan dan te weten dat hij een lange lijdensweg zal sterven op mijn graf".

Brigitte Bardot: "Geen zorgen over Loubo"

Na het overlijden van Delon zondag deed in de Franse media dan ook even het gerucht de ronde dat Loubo een spuitje zou hebben gekregen. Maar vandaag kwam het verlossende nieuws. De familie van Delon heeft zijn laatste wens niet ingewilligd.

"Geen zorgen over Loubo", klinkt het uit eerder onverwachte hoek. Het is namelijk de stichting van Brigitte Bardot (89), nog zo'n icoon uit de Franse cinema, die op X laat weten dat de Mechelse scheper oké is. "Velen van jullie hebben ons bezorgde berichtjes gestuurd over de toekomst van Loubo. Maar hij is thuis bij zijn familie. Ze hebben ons laten weten dat naasten van de acteur zorg voor hem zullen dragen. Hij krijgt geen spuitje." 

Bardot staat bekend als fervent dierenrechtenactiviste en richtte in 1986 de 'Fondation Brigitte Bardot' op. De stichting zet zich sindsdien in voor dierenbescherming. 

Wat zijn de regels bij ons?

Begraven worden samen met een huisdier, het is een vraag die ook in ons land vaak wordt gesteld. Dat weet ook Michaël Van Droogenbroeck, VRT NWS-journalist én al jaar en dag uitvaartverzorger in bijberoep.

"Ik krijg de vraag steeds vaker. Vorige week heb ik nog een uitvaart verzorgd van een man die samen met zijn hond begraven wilde worden. De hond was eerder dan hij gestorven, dus is de as mee in de urne gegaan."

Wettelijk gezien is het nog maar enkele maanden mogelijk, en niet overal in ons land. Eerder dit jaar werd de Vlaamse wetgeving rond begraafplaatsen aangepast.

De wetswijziging geeft gemeenteraden de mogelijkheid om toe te laten dat urnen van gezelschapsdieren bij worden geplaatst in het graf van hun baasje. De gemeenten beslissen wel nog zelf of ze dit toelaten of niet. Belangrijke voorwaarde: het huisdier moet eerder overleden en gecremeerd zijn. 

Onder meer Sint-Niklaas, Oostende, Wijnegem en Kapelle-op-den-Bos kondigden al aan dat baasjes binnenkort samen met hun dier begraven kunnen worden. In Wallonië laat de wet dit toe sinds vorig jaar.

Mag mijn hond een spuitje krijgen wanneer ik overlijd?

Begraven worden samen met je (reeds overleden) hond is één ding. Je huisdier laten inslapen bij je overlijden, is een andere kwestie, zegt doctoraatsonderzoeker Paulien Christiaenssen (KU Leuven en UGent) in 'Het kwartier'. Zij onderzoekt de juridische kwaliteit van dierenwetgeving. 

"Volgens Belgisch recht kan je eigenaar zijn van een dier, en dus ook beschikken over het dier. Dezelfde regels die gelden voor goederen, gelden ook voor dieren. Maar wat je met een dier kan doen, is altijd begrensd door de dierenwelzijnswetgeving. Het gaat hier om een gewestelijke bevoegdheid: In onze 3 gewesten is het verboden om een dier te doden of te doen lijden zonder noodzaak."

"Vervolgens stelt zich de vraag of de wil van een persoon voldoende noodzaak is om een dier te laten inslapen", gaat Christiaenssen verder. Zoals bijvoorbeeld de laatste wens van een overledene. "Daarover bestaat er bij mijn weten geen Belgische rechtspraak."

Er is wel één Duitse rechtszaak die dienst kan doen als voorbeeld. "In Duitse rechtspraak is er geen noodzaak vereist om een dier te doden, maar slechts een 'redelijke grond'. "En toch heeft een rechter in 2018 beslist dat er geen redelijke grond bestond voor het doden van een gezonde hond, terwijl die hond betrokken was bij enkele bijtincidenten."

"Het is een kwestie op het snijpunt van ethiek en recht. Maar mijn vermoeden is dat een Belgische rechter tot dezelfde conclusie zou komen, en het dier dus niet ingeslapen zou worden."

Bron: vrtnws.be en 'Het kwartier'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet