Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Nieuwe Feiten

Honden lezen de klok met hun neus

ma 31 okt. - 0:13

Je vraagt je af hoe het komt dat je hond feilloos kan voorspellen wanneer u zal thuiskomen? Waarom hij rusteloos wordt wanneer je bijna binnenstapt? Dat komt omdat ze de tijd kunnen ruiken. Evert Venema vroeg aan hondenvriend Chris Dusauchoit hoe ze dat doen.
"een doorsnee hond heeft 200 miljoen geurreceptoren"

De anatomie van de hond

Een verklaring voor dit indrukwekkende talent is te vinden in de anatomie van de hond.

"De mens beschikt over vijf miljoen geurreceptoren in de neus," zegt Chris Duchausoit, "een doorsnee hond heeft er 200 miljoen. Beagles en bloedhonden hebben er 300 miljoen."

Daarnaast ruiken honden ook in stereo. Door afwisselend links en rechts te ruiken kunnen ze perfect de richting van een geur inschatten. En een hondenneus is ook nog eens erg speciaal gebouwd: door de inkepingen langs de zijkant van hun neus kunnen ze namelijk een luchtstroompje creëren, om een geur geconcentreerder te maken.

Hoe ruiken ze tijd?

Allemaal goed en wel, maar hoe ruiken honden nu de tijd? 

"Dat heeft de BBC mooi aangetoond door een hond van een koppel te filmen, die elke dag om 16u40 onrustig werd en op zijn baasje wachtte. Toen de vrouw des huizes een t-shirt van de man rondzwaaide in woonkamer en zo zijn geur verspreidde, verloor de hond zijn voorspellende krachten."

 

Geur verdunt

De verklaring hiervoor is dat geuren na een tijd verdunnen. Hoe langer je weg bent, hoe dunner je geur. Op die manier kunnen honden ook iemands richting bepalen. Want hoe dunner de geur, hoe verder de stap verwijderd is. 

"Honden hebben ook nog eens een speciaal orgaan, een tweede neus eigenlijk. Dat is speciaal ingesteld op het detecteren van feromonen. Zo kunnen honden ook reuken of iemand opgewonden is, of zwanger."

Beluister het hele gesprek hieronder: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet