Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Hongarije voert voorstel anti-LGBTQ-propagandawet in: "Dit is geen ver-van-ons-bedshow"

do 10 jun. - 20:29

De conservatieve Fidesz-partij van de Hongaarse premier Viktor Orban heeft een wetsvoorstel klaar waardoor elke discussie over gelijke rechten voor holebi's en transgender personen zo goed als onmogelijk zou worden. Dat lijkt een nieuwe uitholling van burgerrechten. Anderzijds lijkt Orban gas terug te nemen in een ander dossier: hij is bereid om de omstreden komst van een Chinese universiteit in Boedapest afhankelijk te maken van een referendum bij de inwoners.
Pride vlag

Het wetsvoorstel kreeg de titel mee van actie tegen pedofilie en wordt voorgelegd aan het Hongaarse parlement, waar de Fidesz een meerderheid heeft. "Daar is niets mis mee tot je de tekst van het voorstel leest", aldus Rémy Bonny vanavond in 'De Wereld Vandaag". Bonny is politicoloog en voorzitter van Forbidden Colours, een Europese organisatie die opkomt voor de rechten van homoseksuelen en transgenders, afgekort als LGBTQ+.

Je moet dit gaan kaderen in de campagne van Rusland en Hongarije tegen de Europese democratie

De discussie over gelijke rechten voor die mensen zou strafbaar worden op "plaatsen waar minderjarigen zouden kunnen aanwezig zijn". Dat is zowat overal en dus zou er nergens nog over gesproken kunnen worden, aldus Bonny.

Dit is gewoon een kopie van een wet die in 2013 was goedgekeurd in Rusland. Dat verbaast Bonny niet, want de indieners hebben goede banden met Russische oligarchen en geheime diensten. Het gaat niet enkel over Hongarije alleen, want er zijn gelijkaardige bewegingen in andere Europese lidstaten zoals Letland, Polen en Roemenië waar burgerrechten van LGBTQ-mensen uitgehold worden onder het mom van bescherming van het traditionele gezin. Bonny noemt in dat verband ook parlementslid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang en Schild & Vrienden) die banden zou hebben met gelijkgezinden in Polen. Die evolutie maakt Bonny zeer ongerust, te meer omdat de Europese Commissie en Raad niet of te weinig optreden wegens commerciële belangen.

Referendum over Chinese universiteit in Boedapest

Op een ander vlak lijkt premier Orban wel bakzeil te moeten halen. Zo heeft hij vandaag bekendgemaakt dat er in de hoofdstad Boedapest een referendum zal komen over het al dan niet openen van een campus van de Chinese universiteit Fudan. Orban had eerder dit jaar daar een akkoord met China over ondertekend.

Het liberale stadsbestuur van Boedapest is tegen de campus gekant omdat het project te duur zou zijn, enkel een elite-school zou worden en er wordt gevreesd voor propaganda en controle door de Chinese communistische partij. Het stadsbestuur heeft enkele straten in de omgeving herdoopt naar de Tibetaanse dalai lama, naar de verdrukte minderheid van de Oeigoeren in Xinjiang en naar Hongkong.

Wanneer dat referendum er zou komen, is nog niet duidelijk. Volgens de kabinetschef van premier Orban zou dat niet voor 2023 zijn. Een schrappen van dat Chinese project zou veel gezichtsverlies betekenen voor Orban.

De universiteit van Fudan werd in 1905 opgericht in Shanghai. Ze geldt vandaag als een van de beste in China en heeft ook internationaal uitstraling en contacten met andere instellingen, ook in het Westen. In China wordt Fudan als "liberaal" beschouwd, maar toch wantrouwen veel Hongaren de campus in hun hoofdstad, te meer omdat de Central European University (CEU) van de Amerikaanse miljardair George Soros in 2018 de zetel moest verplaatsen van Boedapest naar de Oostenrijkse hoofstad Wenen na politieke druk van Orban.

Beluister het gesprek met Remy Bonny, politicoloog en gedelegeerd bestuurder van Forbidden Colours in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet