Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Hongerstakers in Brussel zetten actie voorlopig stop, regeringspartijen reageren opgelucht

do 22 jul. - 8:10

De mensen zonder papieren die sinds eind mei een hongerstaking hielden in de Begijnhofkerk in Brussel, hebben hun actie voorlopig stopgezet. Ze zouden opnieuw willen drinken en hun hongerstaking voorlopig opschorten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert "bijzonder opgelucht op het feit dat de hongerstaking beëindigd is en dat er niemand gestorven is".
De Begijnhofkerk bij het centrum van Brussel, vanmiddag.

De hongerstaking was op 23 mei begonnen in de Brusselse Begijnhofkerk en in de gebouwen van de Brusselse universiteiten VUB en ULB, met zo'n 400 hongerstakers. Ze eisten een collectieve regularisatie met geldige verblijfspapieren om in België te kunnen blijven.

De acties in de Begijnhofkerk en de ULB zijn dus voorlopig opgeschort, het is nog niet duidelijk of ook de hongerstakers aan de VUB stoppen of niet.

Politieke hoogspanning

Onlangs hadden de actievoerders besloten om niets meer te drinken. Door die dorststaking ging hun toestand verder achteruit. Dat leidde tot politieke hoogspanning, want de Franstalige socialisten van de PS hadden ermee gedreigd om uit de regering te stappen als er een hongerstaker zou overlijden.

Daarop werd een "speciaal gezant" aangesteld om de situatie te ontmijnen, in de persoon van Dirk Van den Bulck  van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen.

Nu lijkt er dus een voorlopig einde te komen aan de actie - ten dele dan toch. De hongerstakers in de Begijnhofkerk zouden zich vanaf morgen naar de neutrale zone begeven enkele honderden meters verderop.

"Hebben hen kunnen overtuigen"

De actievoerders hebben naar verluidt zelf ingebonden en wachten nu af hoe de regering binnen de 24 uren zal reageren.  Ze staan vooralsnog dus met lege handen. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is "bijzonder opgelucht met het feit dat de hongerstaking beëindigd is en dat  er niemand gestorven is". Zo zei hij vanavond in "Het journaal".

Mahdi bevestigt dat hij de hongerstakers niets beloofd heeft en dat hij nog altijd volhoudt aan de migratieregels die gelden in ons land.  Een hongerstaking zal daar niets aan veranderen, aldus de staatssecretaris.

Mahdi zegt dat hij de afgelopen weken heel wat gesprekken heeft gevoerd “met de hongerstakers en met het middenveld, om uit te leggen waar zijn beleid voor staat en wat er niet zal gebeuren ondanks het feit dat er een hongerstaking is.”

De staatssecretaris zegt blij te zijn dat het besef er komt, en hij houdt vol dat dat hongerstakers nu niet individueel geregulariseerd zullen worden, omdat dat op hetzelfde zou neerkomen als een collectieve regularisatie.

Op Twitter voegt Mahdi eraan toe: "Dit was voor mij geen strijd tegen mensen, maar wel voor een correct beleid. Hopelijk houdt niemand hier blijvende letsels aan over." Mahdi zegt nog dat er eigenlijk "niets dan verliezers zijn" in deze zaak en zegt dat hij er erg door aangegrepen is.

Reacties

Opluchting is er ook bij de coalitiepartners van Mahdi in de Vivaldi-regering:

  • "Opgelucht. Met deze doorbraak, die ons een stap dichter brengt bij een menselijke oplossing, is de impasse doorbroken en een tragedie vermeden" schrijft Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter.
  • Ook haar Franstalige collega Jean-Marc Nollet (Ecolo) drukt zijn opluchting uit. "Bedankt aan iedereen die er aan beide kanten, publiek of vanop de achtergrond, mee voor heeft gezorgd dat de situatie rond de hongerstakers opgehelderd kon worden.
  • Gelukkig dat de sans-papiers de onderbreking van hun hongerstaking aankondigen en een dialoog starten met de autoriteiten", aldus PS-voorzitter Paul Magnette. "Bedankt aan Pierre-Yves Dermagne (de PS-vicepremier, red.) om dit punt met klem te verdedigen bij de regering en aan Philippe Close (de burgemeester van Brussel) voor de beslissende steun van de stad Brussel."
  • Open VLD-Voorzitter Egbert Lachaert spreekt van "goed nieuws". "Tevreden dat men eindelijk de neutrale zone kan laten werken en individueel de dossiers correct kan behandelen, zonder groepsdruk en zonder met mensenlevens te spelen. Bedankt voor correcte aanpak Sammy Mahdi en Alexander De Croo."
  • "De stopzetting van de hongerstaking is voor iedereen een opluchting", tweet ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Blij dat de oplossingen die Sammy Mahdi al dagen voorstelde eindelijk zijn aanvaard. Menselijkheid is niet valse hoop geven maar wel duidelijk en respectvol voor iedereen zijn." In een antwoord op DéFI-voorzitter François De Smet zegt Bouchez nog dat de opschorting van de hongerstaking niet het gevolg is van nieuwe criteria rond de regularisering.
  • Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens is tevreden. "Gelukkig zonder dat er slachtoffers vielen. Dankzij neutrale zone, speciaal gezant en dialoog met organisaties ter plaatse werd grootste drama vermeden", schreef hij op Twitter.
  • Voor Vooruit reageerde Kamerlid Ben Segers op het nieuws. "Oef zeg. Oef oef oef. Proficiat aan al diegenen die achter schermen hard gewerkt hebben aan einde v deze crisis. Zodra regering met 1 stem sprak bleek veel mogelijk. Vanaf morgen gaan hongerstakers nr neutrale locatie. Laat ons daar nu succes van maken."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet