Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Hoofdletter of niet: 'Internet' of 'internet'?

ma 6 jun. - 14:34

In de Engelstalige wereld is opschudding ontstaan over de 'decapitalisatie' van het internet. Het persagentschap AP (Associated Press) heeft vorige week aangekondigd dat 'internet' voortaan met een kleine letter geschreven zal worden. Gevolg: controverse met een grote C.
De decapitalisatie van het internet beroert de Engelstalige wereld
Vint Cerf, een van de founding fathers van het internet - of het Internet - schreef alvast een vlammend opiniestuk voor het behoud van de hoofdletter. Ook de gerenommeerde Oxford Dictionaries mengt zich in de internet-versus-Internet-kewstie. Het dabat heeft zelfs een eigen Wikipediapagina gekregen. Om maar te zeggen dat de beslissing van AP niet onopgemerkt is gebleven.

Tiens. In het Nederlands wordt internet toch altijd al zonder hoofdletter geschreven? Of zouden wij het internet in den duik gedecapitaliseerd hebben?

Waarom beroert deze aangelegenheid de angelsaksische wereld zo?

Dirk Caluwe, hoofdadviseur van de taaltelefoon, bevestigt dat spellingskwesties gevoelig liggen. Zeker als het om hoofd- en kleine letters gaat. De reden die AP aanhaalt is overigens dezelfde als waarom 'internet' in het Nederlands al langer met een kleine letter wordt geschreven. Internet met een kleine letter komt gewoon meer en meer voor. Zij het eerder in Groot-Brittannië dan in Amerika.

De 'decapitalisatie' van het internet door AP maakt zoveel los, omdat er in het Engelse taalgebied geen officiële instantie bestaat die dit soort kwesties regelt.Als een gezaghebbend persbureau dan zo'n beslissing neemt, zijn de gevolgen groot want andere partijen volgen die keuze

Specialisten als Vint Cerf pleiten voor het behoud van de hoofdletter als het grote wereldwijde computernetwerk wordt bedoeld. 'Het' internet, dus.  Met internet met kleine letter wordt dan naar een van de vele pariculiere computernetwerken verwezen. Naar 'een' internet.  Maar de gemiddelde taalgebruiker maakt dat technologische onderscheid niet, en daarom schrijft het Groene Boekje al sinds 2005 'internet'.

Het komt vaak voor dat nieuwe begrippen aanvankelijk met een hoofdletter worden geschreven. Na verloop van tijd, als het woord meer ingburgd raakt, wordt die hoofdletter losgelaten. Zo werd ufo in het Nederlands oorspronkelijk als UFO geschreven. Maar USB, ADSL en URL worden bijvoorbeeld wel nog met hoofdletters geschreven. Niet omdat de Nederlandse taal dat voorschrijft, maar omdat ze zo ingeburgerd zijn.

Overigens blijft AP Wi-Fi voorlopig nog met hoofdletters schrijven, terwijl in het Nederlands de stap naar wifi vorig jaar werd gezet toen het nieuwe Groene Boekje verscheen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet