Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Hoogdagen voor de galantofiel: na sneeuw komen… sneeuwklokjes?

ma 15 feb. - 0:09

Nu de sneeuw langzaam dooit, beginnen de hoogdagen voor de galantofielen. Maar wat betekent dat? Cathy Portier is een galantofiel en vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.
Sneeuwklokje

Een anglofiel houdt van de Engelse taal, een bibliofiel houdt van boeken, een zoöfiel houdt van dieren en een galantofiel houdt van... sneeuwklokjes. Het woord, afkomstig uit het Oudgrieks, betekent letterlijk: liefhebber van sneeuwklokjes. Iets waar Cathy Portier, uitbaatster van de Alpenplantenkwekerij Cathy Portier, zich erg in kan vinden: “Ik ben gek op sneeuwklokjes. Wij hebben in onze privétuin ongeveer 400 verschillende sneeuwklokjes. Je kan wel zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is geworden.”

De tuin van Portier ziet elk jaar in februari spierwit, maar niet door sneeuw. Normaal gezien is haar privétuin open voor publiek, maar door corona blijft de tuin een jaartje gesloten. “Nu de sneeuw begint te smelten, richten de sneeuwklokjes zich massaal op, waardoor alles spierwit ziet. Een prachtig schouwspel”, aldus Portier. 

“Sommige mensen beschermen hun sneeuwklokjes tegen de vorst, maar dat is eigenlijk niet nodig. Anderen hebben waakhonden ter bescherming, omdat sommige sneeuwklokjes enorm duur zijn en wel eens gestolen durven worden. Het duurste sneeuwklokje is verkocht voor ongeveer 1800 euro, wat niet niks is. Mijn man en ik hebben echter een limiet opgesteld voor het bedrag dat we willen uitgeven aan sneeuwklokjes en hebben onze duurste exemplaren bemachtigd door ruilhandel”, vertelt Portier.

Funny Justine

“We hebben zelf de eer gehad een sneeuwklokje te benoemen dat we in de tuin van het ouderlijk huis van mijn man gevonden hadden. We hebben het naar onze dochter, Justine vernoemd en heeft de volledige naam ‘Funny Justine’ gekregen. Dat is toch wel het uniekste exemplaar dat we hebben”, aldus Portier.

Je moet geen expert zijn om een sneeuwklokje te herkennen, iedereen kent het bloempje wel van kleur en vorm. Maar de symbolische betekenis is misschien wel het belangrijkst: het sneeuwklokje kondigt namelijk de lente aan. Na afgelopen week kijken we allemaal wel uit naar een beetje zon en warmte. 

Beluister het gesprek met Cathy Portier in ‘Nieuwe Feiten’:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet