Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

"Hoogsensitieve mensen voelen zich behandeld als zieken terwijl ze kerngezond zijn"

ma 25 jan. - 1:16

Personen met hoogsensitieve kenmerken hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Ze voelen zich behandeld als zieken terwijl ze nochtans kerngezond zijn. Dat schrijft Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, in een blog.
hoogsensitief

Een hoogsensitief persoon of HSP is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in bijvoorbeeld de lichaamstaal en stemmingen van anderen, is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz.... Daardoor raakt hij of zij sneller overprikkeld en heeft de behoefte zich terug te trekken op zichzelf. (meer info op hspvlaanderen.be)

Deze video geeft weer hoe een drukke situatie of omgeving kan ervaren worden:

En laat werkgevers zich nu net blindstaren op deze kenmerken...

Uit een recent colloquium van de VUB over HSP blijkt nog hoe moeilijk hoogsensitieve personenen het hebben. “Ze voelen zich behandeld als zieken terwijl ze nochtans kerngezond zijn. Ze voelen dat wervings- en selectiegesprekken draaien rond hun beperkingen terwijl ze integendeel unieke kwaliteiten bezitten” schrijft Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB, in een blog op vdab.be.

HSP’ers hebben een groot empathisch, concentratie- en observatievermogen, ze blinken uit door creativiteit, perfectionisme, spiritualiteit en eigenaarschap. Willen we met méér mensen langer en kwaliteitsvol werken dan hebben we echt nood aan een meer sensitieve arbeidsmarkt.

Maar daar is een prikkelend loopbaanbeleid voor nodig. Veel (potentiële) medewerkers ervaren nu enkel maar jobs en loopbanen die 'prikken' en ‘pijn doen’. En dit terwijl je medewerkers ook zelf de hefboom van hun loopbaan in handen zou kunnen geven.

“Scandinavische bedrijven hebben deze boodschap begrepen in tegenstelling tot de Belgische bedrijven” schrijft Leroy. De medewerkers hebben er meer vrijheden qua werkorganisatie en de kwaliteit van het werk en de loopbaan stijgt daardoor.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet