Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Hotel Europa

za 20 jan. - 2:22

Piet De Moor is een rusteloze reiziger die zijn tochten, zoals hij zelf schrijft, enkel onderbreekt "om thuis mijn belevenissen en ervaringen zo goed mogelijk te formuleren. Want de schrijver onder de zwervers moet zich van tijd tot tijd vastbinden aan zijn stoel als hij wil voorkomen dat zijn ervaringen en impressies tussen zijn vingers wegglippen".
Piet De Moor, Hotel Europa

Hotel Europa gaat over Midden-Europa, een gebied dat tijdens de Koude Oorlog in het oosten leek te liggen. Praag, Warschau en Boedapest behoorden tot het Oostblok, onder Russische overheersing. De indruk heerste dat Midden-Europa niet bestond.

Het bestaat dus wel. Piet De Moor wordt er door gefascineerd. Hotel Europa is het verslag van zijn reizen en van de gesprekken die hij voerde, maar vooral - en dat maakt het boek bijzonder - een collage van woorden, zinnen en paragrafen van andere schrijvers. Piet De Moor las geschiedenisboeken, essays en romans. Wat hij op zijn reizen met zijn eigen zintuigen waarneemt, wordt versterkt door de blikken en indrukken van schrijvers die hem op zijn tocht zijn voorafgegaan. 

"Ik verdiepte me geestdriftig in de Oost-Europese fictie", schrijft hij, "omdat de historische overzichten, hoe degelijk ze ook waren, het patina misten dat ik wel aantrof in de verhalen die de schrijvers van die landen schreven."

Dat zijn woorden die tot nadenken stemmen in de redactielokalen van Interne Keuken, waar lezers huizen van bijna uitsluitend non-fictie.

(Nog dit: het zou kunnen dat u zich Piet De Moor hiervan herinnert.)

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet