Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Huidkankervaccins in 2025 al verkrijgbaar? "De resultaten zijn echt veelbelovend, ook voor andere kankertypes"

zo 7 jan. - 11:00

Farmabedrijf Moderna hoopt in 2025 een huidkankervaccin in de markt te zetten. "De resultaten zijn echt veelbelovend", zegt Evelien Smits, professor kankerimmuuntherapie aan de Universiteit van Antwerpen. Bijzonder is ook dat andere vormen van kanker met een dergelijk gepersonaliseerd mRNA-vaccin bestreden kunnen worden.
Vaccin
© Unsplash

Een vaccin dat kanker behandelt? Het lijkt misschien verre toekomstmuziek, maar als het van farmagigant Moderna afhangt, is het tegen 2025 realiteit voor huidkanker.

Veelbelovend

De nieuwe onderzoeksresultaten van het bedrijf scheppen alvast verwachtingen. In totaal namen er 157 patiënten met huidkanker aan deel, bij wie de kankercellen zich al verspreid hadden. Na verwijdering van hun tumor, kreeg een deel van hen het vaccin toegediend.

"De onderzoekers gaven een groep patiënten de combinatie van de standaardbehandeling van immuuntherapie, met het gepersonaliseerde kankervaccin. Dat vergeleken ze met een groep die enkel het immuuntherapiemedicijn heeft gekregen", legt professor kankerimmuuntherapie Evelien Smits uit in 'Nieuwe feiten'.

De patiënten werden 3 jaar lang opgevolgd. "De resultaten zijn veelbelovend”, zegt Smits. “De mensen die de combinatie kregen, hadden de helft minder risico om te hervallen of te sterven." Het risico op een fatale afloop en terugkeer na verwijdering, daalde om precies te zijn met 49 procent. Het risico op verspreiding met maar liefst 62 procent. 

“Nu zijn ze een grote studie gestart waar ze 1.000 patiënten behandelen.” Aan die nieuwe onderzoeksfase nemen in totaal 14 landen deel, waaronder ook België.

Gepersonaliseerd mRNA-vaccin

Het gaat om een gepersonaliseerd vaccin, zegt Smits. "Per patiënt hebben ze de eigenschappen van de kankercellen onderzocht. Zo werd het immuunsysteem aangestuurd om specifiek de kankercellen van die patiënt te herkennen en aan te vallen."

De coronaperiode ons veel geleerd: daardoor komt het gebruik van vaccins als kankerbehandeling nu in een stroomversnelling.

— Evelien Smits, professor kankerimmuuntherapie aan de Universiteit Antwerpen

Daarnaast is het, net als net zoals het Covid-19-vaccin, een mRNA-vaccin. "De coronaperiode heeft de overheden en onderzoekers veel geleerd over de effecten van mRNA-vaccins. Daardoor komt het gebruik van de vaccins als kankerbehandeling in een stroomversnelling."

Deze studie spitst zich toe op huidkanker, maar ook andere vormen van kanker kunnen in de toekomst met een dergelijk vaccin behandeld worden.

"Het heeft het potentieel om veel kankertypes te kunnen behandelen. Deze bedrijven zijn ook een groot onderzoek gestart naar longkanker, en ook BioNTech heeft al mooie resultaten gepubliceerd over pancreaskanker."

Een versnelling hoger

Wanneer het eerste kankervaccin precies beschikbaar zal zijn, is nog niet duidelijk. Voor de topman van Moderna kan het alvast niet snel genoeg komen.

Dat het in een stroomversnelling terechtkomt, kan in het voordeel van de patiënt spelen.

— Evelien Smits, professor kankerimmuuntherapie aan de Universiteit Antwerpen

"De betrokken bedrijven zouden graag goedkeuring voor hun combinatiebehandeling krijgen tegen 2025. Daarover zijn ze nu met overheden aan het onderhandelen, om voor een versnelde procedure te kunnen gaan om de behandeling goed te keuren en te laten terugbetalen."

"Dat het in een stroomversnelling terechtkomt, kan in het voordeel van de patiënt spelen”, klinkt het hoopvol.

Meer weten?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet