Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Huisartsenvereniging: "Test kinderen niet meer systematisch en versoepel quarantaineregels voor scholen"

di 7 sep. - 8:44

Huisartsenvereniging Domus Medica wil kinderen jonger dan 12 jaar niet altijd meer testen en wil dat de quarantaineregels voor scholen worden versoepeld. Door de stijgende coronabesmettingen zullen meer en meer lagere scholen in quarantaine gaan, omdat die kinderen niet worden ingeënt. De vereniging roept op om de kinderen niet de dupe te maken van het huidige testbeleid.
© Thierry Roge (Belga)

Nu de scholen weer open zijn, vreest Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica dat het niet lang meer zal duren eer de eerste klassen in quarantaine moeten. Dat zegt hij aan 'De Standaard' en herhaalt hij in 'De Wereld Vandaag'. "We weten dat de deltavariant veel besmettelijker is. Nu de kinderen weer in de klas zijn, zal dat redelijk wat besmettingen onder die kinderen geven en die gaan ze snel doorgeven."

De kinderen onder de 12 jaar, zo'n 700.000 kleuters en lagereschoolkinderen, hebben niet de kans gekregen om zich te laten vaccineren. Van Giel zegt dat het met de huidige test- en quarantaineregels vooral de kinderen zullen zijn die bij een vierde golf de dupe gaan zijn.

"De huidige testregels zijn lichtjes versoepeld. Als er een infectie in de klas is, dan worden alle andere kinderen als laagrisicocontact beschouwd. Maar we vrezen dat er in de realiteit, met de besmettelijke deltavariant, altijd meer kindjes zullen worden besmet. De klassen zullen dus weer in quarantaine moeten."

Van Giel vraagt zich af of het nog zinvol is om de de kinderen te blijven testen, want de testcriteria zijn momenteel heel breed. "Als we naar de symptomen kijken, dan weet je dat we die kinderen continu aan het testen zijn en dat is geen aangename test. Waarom doe je dat? We weten dat de meeste van die kinderen er niet zo ziek van worden. Met het huidige test- en quarantainebeleid kopen we dus de vrijheid van volwassenen."

Met het huidige testbeleid bij min twaalfjarigen kopen we de vrijheid van volwassenen.

Huisartsenvereniging Domus Medica wil daarom het voorstel lanceren om de kinderen onder de twaalf jaar niet meer systematisch te testen en ook geen quarantaine meer op te leggen. "Ons voorstel is om enkel te testen bij een klinische indicatie, waneer het kind bijvoorbeeld ernstig ziek is. Natuurlijk gaan we dan ook meer besmettingen bij de ouders en grootouders zien. Als je de aankomende vierde golf onder controle wil houden, ga je de volwassenen restricties moeten opleggen om ervoor te zorgen dat ons zorgsysteem het aankan."

Volgens Van Giel kunnen we daarmee onze kinderen een normaal schooljaar geven: "Dat we niet voor een derde jaar op rij de klassen wekenlang in quarantaine moeten zetten. Onze kinderen zijn de dupe van ons testbeleid en de vraag is of we dat niet moeten omdraaien en onszelf als volwassenen meer restricties moeten opleggen."

Van Giel roept ook het Overlegcomité op om "de kinderen de vrijheid te geven om een normaal schooljaar te hebben."

Clusteruitbraken vermijden

Biostatisticus Geert Molenberghs vindt het niet zo'n goed idee om het testbeleid bij kinderen zomaar los te laten. Op zich hebben kinderen weinig last van het virus als ze besmet zijn, maar ze kunnen het wel nog doorgeven aan ouderen die niet gevaccineerd zijn of een lagere immuniteit hebben. "Dat kan de ziekenhuizen wel weer extra belasten", zegt Molenberghs.

Hij volgt het voorstel van Domus Medica wel in die zin, dat ook volwassenen hun verantwoordelijkheid moeten blijven nemen, om clusteruitbraken zoveel mogelijk te vermijden.

Beluister het gesprek met Roel Van Giel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet