Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Huiszoeking bij ex-president Trump was voor papieren over kernwapens, beweert krant The Washington Post

vr 12 aug. - 4:45

Bij de huiszoeking in de woning van voormalig Amerikaans president Donald Trump was de FBI onder meer op zoek naar documenten over kernwapens. Dat schrijft The Washington Post. De krant zegt niet of het om Amerikaanse wapens of wapens van andere landen gaat, en of er documenten gevonden zijn.
Police

De huiszoeking vond maandag plaats in Mar-a-Lago, een gigantisch domein met landhuis in de Amerikaanse staat Florida. Anonieme bronnen dicht bij het onderzoeken vertellen aan The Washington Post dat de Amerikaanse politiedienst FBI onder meer op zoek ging naar geheime documenten over kernwapens.

De ongebruikelijke huiszoeking toont "de diepe bezorgdheid" aan die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie die zich nog bij oud-president Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen kan terechtkomen, zo schrijft The Washington Post. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI willen niet reageren op het artikel. Ook een woordvoerder van Trump geeft voorlopig geen commentaar.

Volgens VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" kan die nucleaire - en uiterst gevoelige - informatie verklaren waarom is overgegaan tot een huiszoeking, nadat dagvaardingen en gesprekken met Trumps advocaten eerder niets hadden opgeleverd.

Wordt huiszoekingsbevel openbaar gemaakt?

Over de huiszoeking bestaat veel onduidelijkheid, omdat er geen verklaring over is afgelegd. Naar verluidt waren de agenten op zoek naar geheime en vertrouwelijke regeringsdocumenten die Trump bij zijn vertrek uit het Witte Huis ten onrechte had meegenomen.

De werkwijze van het gerecht en de FBI stuit op veel kritiek bij aanhangers van Trump. Ze noemen het een "politieke afrekening". Gisteren probeerde een gewapende man een FBI-kantoor in Cincinnati (Ohio) binnen te dringen. Hij werd door de politie neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen. Zijn motief is niet duidelijk, maar mogelijk speelt de huiszoeking bij Trump een rol.

Gisteren pikte Amerikaans minister van Justitie Merrick Garland de kritiek en spanningen niet langer en kondigde aan dat hij wil dat het huiszoekingsbevel wordt openbaar gemaakt, alsook de goederen en papieren die in beslag zijn genomen. Dat is uitzonderlijk, maar Garland vindt dat het publiek belang in dit geval zwaar doorweegt. Een rechter zal over de verzoeken beslissen.

Trum kan verzet aantekenen tot 21 uur

Trump heeft tot vanavond 21 uur Belgische tijd om verzet aan te tekenen. "Als Trump verzet aantekent, zal het lijken alsof hij iets te verbergen heeft. De Republikeinen die eerst dachten dat de huiszoeking Trump politiek zou kunnen helpen, houden nu hun hart vast voor mogelijke onthullingen die beschadigend zouden kunnen zijn", legt Soenens uit.

"Als de verzegeling van het huiszoekingsbevel ongedaan wordt gemaakt dan gaan te weten komen waarom het huis is doorzocht en wat is meegenomen", legt Soenens uit. Veel details gaan we echter niet te weten komen. Zo heeft minister Garland niet gevraagd om de zogenoemde "motivatie van het onderzoek" bekend te maken. Soenens: "Anders staat het hele onderzoek beschreven en dat is gevaarlijk voor de openbare veiligheid."

Garland benadrukte gisteren ook dat hij de huiszoeking persoonlijk had goedgekeurd. Die beslissing heeft hij naar eigen zeggen "niet licht" genomen.

Bron: vrtwnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet