Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Hulplijn 'Stop it now!' is er ook voor naasten van mensen met afwijkend seksueel gedrag: "Vaak ongeloof, schaamte en boosheid"

ma 28 aug. - 10:00

Er wordt door collega's, naasten en luisteraars geschokt gereageerd op het nieuws van de aanhouding van presentator Sven Pichal. Niet abnormaal, want gelijkaardige emoties overheersen in gelijkaardige gevallen. "Een vierde van de mensen die contact opneemt met de hulplijn Stop it now! zijn mensen uit de directe omgeving van wie kampt met pedofiele gevoelens", zegt Minne De Boeck van 'Stop it Now!' in 'De Ochtend'.
Man met schaamte
© Felipe Laquim (Unsplash)

Ook naasten van (potentiële) plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben nood aan een luisterend oor. De hulplijn 'Stop it now!' bestaat sinds 2017 en is er voor mensen die worstelen met pedofiele gevoelens of zich zorgen maken over pedoseksueel gedrag, maar ook hun omgeving kan bij de hulplijn terecht.

"Het gaat niet altijd alleen over een dader-slachtofferverhaal", zegt criminoloog De Boeck in 'De Ochtend'. "Er zijn mensen bij betrokken die daarvan een impact kunnen ervaren. Voor de naaste of dichte omgeving gaan daar heel wat emoties mee gepaard, vaak ongeloof en schaamte maar ook boosheid."

Lees verder onder de video van 'Stop it now!'

Eerder dit jaar ontwikkelde de hulplijn een specifiek aanbood voor de naaste omgeving. "In het begin adviseerden we om het gesprek over hun bezorgdheden aan te gaan. Maar we merkten dat er ook mensen contact zochten met plegers van grensoverschrijdend seksueel gedrag in hun omgeving. Voor hen hebben we een aparte website, met een anoniem online-forum (wordt gemodereerd door experten) en met groepen met lotgenoten."   

We werken naar langdurige hulpverlening toe om echt een gedragsverandering te bekomen.

— Criminoloog Minne De Boeck van 'Stop it Now!'

Meer dan de helft van de mensen die contact zoekt met "Stop it now" maakt zich zorgen over zijn eigen gevoelens (over een seksuele voorkeur voor minderjarigen) of hebben die grens al overschreden (hebben naar beelden gekeken of hebben misbruik gesteld).

"We gaan in gesprek als er iemand naar beelden heeft gekeken", legt De Boeck uit. "We werken toe naar langdurige hulpverlening om echt een gedragsverandering te bekomen. Als er iemand al feiten heeft gesteld, dan is de hulpverlening minder vrijblijvend. We geven de boodschap dat door het bekijken van die beelden het systeem in stand wordt gehouden. Er worden slachtoffers gemaakt." 

Kan hulp wel soelaas bieden? Ja, stelt De Boeck. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dankzij behandeling de kans op herval bij plegers van seksueel geweld met 40 tot 50% daalt."  

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

"Niet alleen in verre landen, ook bij ons": beelden van kindermisbruik bekijken en verspreiden gebeurt helaas vaker dan we denken

Het onderzoek naar beelden van kindermisbruik, waar ook Sven Pichal in genoemd wordt, is allesbehalve een alleenstaand geval. Jaarlijks krijgt Child Focus - dat zich in deze zaak ook burgerlijke partij stelt - 2.000 meldingen binnen. "Het gebeurt niet alleen in verre landen, het gebeurt ook hier."

28 augustus 2023

Kinderen steeds jonger, seksueel misbruik steeds extremer, stelt de politie vast: "Het "gewone" misbruik voldoet niet meer"

"De kinderen die misbruikt worden, worden steeds jonger en het seksueel misbruik wordt steeds extremer": twee dagen na het losbarsten van de zaak tegen Sven Pichal, brengt Yves Goethals van de federale politie die verontrustende boodschap. En het lijkt soms vechten tegen de bierkaai, met miljoenen en miljoenen gruwelijke beelden van kindermisbruik die circuleren.

29 augustus 2023

Verdacht van bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik: dit weten we al over het onderzoek naar (onder meer) Sven Pichal

Sven Pichal zit al enkele dagen in de cel, en zou verdacht worden van het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Wat weten we al over dat onderzoek, waarin meerdere mensen betrokken zouden zijn?

27 augustus 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet