Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Hulplijn voor pedofielen gelanceerd: “Pedofiele gevoelens kies je niet, gedrag wel”

vr 19 mei - 5:04

Vlaanderen lanceert met “Stop it now!” een hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens en hun omgeving. Voor alle duidelijkheid: de hulplijn is niet bedoeld voor mensen die kinderen misbruikt hebben, wel voor mensen die voelen dat ze op kinderen vallen en worstelen met die gevoelens. Het motto? “Pedofiele gevoelens kies je niet, gedrag wel.” Met de hulplijn wil Vlaanderen inzetten op de preventie van seksueel kindermisbruik. Dat schrijft De Morgen en wordt bevestigd aan onze redactie.
Hulplijn voor pedofielen gelanceerd: “Pedofiele gevoelens kies je niet, gedrag wel”

"De een is hetero, de ander is homo, er zijn transgenders en er zijn een aantal unlucky bastards die de pedofielenprijs winnen. En helaas kan er over die prijs niet gecorrespondeerd worden”, zo getuigde een Nederlandse pedofiel Ben (schuilnaam), een aantal maanden geleden eerlijk in “Iemand”, de podcastreeks van Radio 1.

Hij omschreef pedofilie als een geaardheid. “Ongelukkig en onpraktisch, maar je kan er niets aan doen.” Hij wilde toen vooral aankaarten dat pedofielen nergens terecht kunnen om hulp te vragen. “Hoe moet je je leven leiden zonder de wetten te overtreden? Kun je als pedofiel gelukkig zijn en hoe dan?” Allemaal vragen waar hij mee worstelde en waar hij lang nergens een luisterend oor voor vond. “Je voelt een enorme dosis schaamte: “Dit wil ik helemaal niet zijn”. Je kan er niet met je ouders of vrienden over praten. Het is een vrij onzichtbare geaardheid, maar wat mensen niet beseffen: er zijn er genoeg.”

Luisterend oor

Dat luisterend oor wil Vlaanderen –naar internationaal voorbeeld– nu bieden via de hulplijn “Stop it now!”. Volgens internationaal onderzoek heeft ongeveer 1% van de mannelijke bevolking zich immers ooit seksueel aangetrokken gevoeld tot kinderen, maar een overgroot deel van de mensen met pedofiele gevoelens wil nooit seksueel misbruik plegen, iets wat Ben in de reportage ook stellig benadrukte.

“Een kindermisbruiker wordt gelijkgesteld aan een pedofiel. Maar een pedofiel voelt zich seksueel aangetrokken tot kinderen, dat gaat over gevoelens. Seksueel misbruik is een actie. Laten we één ding duidelijk stellen: ik ben tegen kindermisbruik. Het overgrote deel van het seksueel misbruik wordt trouwens niet door pedofielen gepleegd, maar door gelegenheidsdaders: familieleden, vrienden, kennissen die zin hebben in seks en geen onderscheid maken tussen kinderen en volwassenen”

Wie met zulke pedofiele gevoelens worstelt, raakt vaak geïsoleerd en verward. Voor hen wil “Stop it now!” een opvang bieden en tegelijk de drempel naar hulpverlening verlagen om zo ook seksueel misbruik te voorkomen. Ook aan de directe omgeving wil de hulplijn ondersteuning aanbieden.

Preventie is belangrijk

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) benadrukt het belang van zo’n preventieve aanpak, als aanvulling op het bestaande therapeutische aanbod naar seksuele daders. “Het preventieve behandelen van potentiële daders van pedoseksueel gedrag wordt hiermee effectief op de kaart gezet. Stop it now! is een goede start omdat het concept internationaal zijn meerwaarde heeft bewezen.”

Maak je je zorgen over je eigen gevoelens of gedrag of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van iemand in je directe sociale omgeving?
Stop it Now! -stopitnow.be – 0800/200 50 - gratis, anoniem en vertrouwelijk.  

De hulplijn is open op:

  • dinsdag 15u -19u
  • woensdag 9u30 -12u30 
  • vrijdag 12u -15u

De hulplijn is ook bereikbaar via e-mail: vragen@stopitnow.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet