Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Interne Keuken

Hydropolitiek

za 9 nov. - 3:14

De Westerse hegemonie, waarbij het machtscentrum van de wereld zich situeert rond de Atlantische oceaan, heeft 500 jaar geduurd. Het leek alsof het voor altijd was. Maar het kantelt. Om dat te zien en te begrijpen moet je de wereld niet geopolitiek, maar hydropolitiek bekijken.
Haroon Sheikh, Hydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën.

Hydropolitiek, zo heet het boek dat Haroon Sheikh erover schreef, een studie van samenwerking en conflict op de zeven zeeën.

Het boek opent met een beschrijving van een bijzondere militaire parade in China. Doorgaans inspecteert de Chinese president voorbijmarcherende soldaten en salueert hij goedkeurend naar de tanks en de mobiele raketlanceerders die langsrijden. Maar op 12 april vorig jaar hield de Chinese marine een troepenschouw. Drie dagen lang toonde China zijn hydropolitieke tanden. China rules the waves.

Er ontstaat een nieuwe Aziatische wereldorde rond de Stille Oceaan met twee grote spelers aan weerszijde ervan: de V.S. en China. Aziatische landen balanceren in een soort driehoeksverhouding met die twee reuzen. In plaats van een wereld die bestond uit grote blokken, zijn we in een wankele wereld terechtgekomen waarin de verhoudingen heel flexibel zijn.

Om die verhoudingen te begrijpen moet je door een hydropolitieke bril kijken: landen worden niet begrensd door de zee, zeeën nodigen uit om weg te varen en nieuwe relaties aan te gaan. Het water verbindt - denk aan de Middellandse Zee en hoe de kust-samenlevingen er omheen elkaar hebben beïnvloed. Zeenaties zijn innovatief, egalitair, ondernemend en avontuurlijk. Internationale partnerschappen van de toekomst zullen over het water worden gelegd, is het centrale idee van Haroon Sheikh.

Haroon Sheikh zit zaterdag aan de Interne Keukentafel.

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet