Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

HYSTERIE!!!

vr 25 jan. - 3:34

Hysterie

Hysterie bestaat niet.

Vroeger wel, nu niet meer. Afgeschaft in 1980. Toen is het geschrapt uit de DSM, de Officiële Telefoonboek der Psychiaters. In de eeuwen daarvoor was zenuwziek zijn voornamelijk iets voor dames van stand, type Eline Vere, Anna Karenina of Emma Bovary. Je kon daar goed geld mee verdienen. Pilletjes, poedertjes, apparaten die wij tegenwoordig vibrators zouden noemen, of praten met dr. Freud. Niks hielp. Tot nu. Nu is het afgeschaft. Voltooid verleden tijd. Hoewel...

Hysterie is overal.

Je moet eens op HLN.be kijken. Of op Twitter. Als het over Zwarte Piet gaat. Of over migranten. Of vrouwen. Of het klimaat. Of noem maar op. We leven in hysterische tijden. Iedereen gilt maar wat. We hebben het nog nooit zo goed gehad, het is nog nooit zo veilig geweest, en toch sukkelen we van noodkreet naar paniekaanval, van alarmtoestand naar angstpsychose. War on Terror. War on Drugs. War on Weetikveel. Wat is dat toch met ons? Waar komen die plotse vlagen van onredelijkheid vandaan? Hoe kan het dat we zo bevangen zijn door een psychiatrische aandoening die niet bestaat? 

Filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg heeft daar lang en diep over nagedacht. En een hoop onderzoek naar gedaan. Het resultaat is een boek: ‘Hysterie. Een cultuurdiagnose.’ Hij zit zaterdag rustig en bedaard aan onze keukentafel. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet