Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Globetrotters

“Iedereen knokte voor een plaatsje, letterlijk en figuurlijk”

za 11 aug. - 12:49

Basketten in de VS was een reality check voor Ann Wauters. “Tot dan was ik nog nooit met racisme geconfronteerd”, getuigt ze in Globetrotters.
Ann Wauters

“In Cleveland ben ik harder geworden. Fysiek, maar ook mentaal.” Onze nationale baskettrots Ann Wauters was amper 19 toen ze bij de WNBA begon. “Dat was een reality check.”

“Mijn coach stond wel achter mij, hij zag potentieel in mij en zette me niet direct onder druk.”

“Met mijn teammates was het een ander verhaal. Zonder te negatief te klinken, was het redelijk hard.”

Concurrentie

“Het was de allereerste keer dat ik moest omgaan met concurrentie in de ploeg. Vechten voor je plaats, ik was dat niet gewoon.”

Voor Cleveland had Wauters nochtans al professioneel gebasket, twee jaar lang in Valenciennes. “Dat was Frankrijk, eigenlijk nog dicht bij de deur. Daar had de ploeg een familiaal karakter.”

Waar zijn die zo gemeen tegen mij?

“In Amerika was het letterlijk en figuurlijk knokken voor je plaats. Ik had het toch wel heel moeilijk, zowel op als naast het terrein. Ik wist niet goed waarom iedereen zo gemeen was tegen mij.”

Uitweg

“Daarna heb ik pas beseft waarom mijn teammates zo knokten voor hun plaatsje. Voor velen was het een uitweg uit heel moeilijk omstandigheden.”

“Het was de allereerste keer dat ik met racisme te maken kreeg. Voor mij was dat nog nooit een issue geweest. In Frankrijk heb ik met heel veel verschillende mensen gespeeld van andere huidskleuren. Het is nooit in mij opgekomen dat dat een verschil zou maken.”

Racisme was voor mij nog nooit een issue geweest

In de VS was dat een andere verhaal. “Je bent blank, je hebt het goed, je bent bevoorrecht”, zo reageerden Wauters’ teamgenoten op haar. “Dat was heel nieuw, ik wist niet goed hoe daarmee om te gaan.”

“Gelukkig was er in de ploeg ook een Tsjechische speelster, die iets ouder was. Ze heeft mij dat allemaal snel uitgelegd en mij onder haar vleugels genomen. Uiteindelijk voelde ik me wel goed in Cleveland, maar het was aanpassen.”

Mijn teammates waren eerder collega's dan vriendinnen

“Tot dan toe was basket een hobby voor mij. Het was vooral heel leuk. Ik heb in Cleveland gemerkt dat het ook een werk is. Ik doe het nog altijd met heel veel passie en zie het niet echt als mijn werk, maar daar merkte ik dat mijn teammates eerder collega’s waren dan vriendinnen.”

Stilstaan

“Ik ben er zelf veel volwassener door geworden. Ik heb beseft dat ik inderdaad niet weet hoe het is om geen zorgeloze kindertijd te beleven, om te moeten vechten om een job te hebben om de hele familie te onderhouden. Ik ben ook veel opener geworden.”

Ik weet niet wat het is om te moeten vechten voor een job om de hele familie te onderhouden

“Dat extreme is er in de loop der jaren wel uitgegaan. Veel meisjes hebben beseft dat niet iedereen hetzelfde is en dat ze ook niet alle blanken over dezelfde kam moeten scheren. Wij hebben ook hard moeten werken om daar te staan. Het is ons ook niet in de schoot geworpen geweest.”

Platform

In sport wordt kleur vaak vergeten. “Laat ons hopen dat dat nog altijd zo kan zijn. Sporters willen ook meer en meer het platform dat we hebben gebruiken om die thema’s aan te kaarten.”

“We spelen niet alleen met een balletje. We zijn begaan met wat er gebeurt in de maatschappij en waar er veel vooruitgang kan geboekt worden.”

Herbeluister Globetrotters hier.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet