Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Bruggenbouwers

Bruggenbouwers

“Iedereen ziet me als een persoon met een beperking, maar in mijn hoofd heb ik nog altijd twee benen"

ma 24 mei - 13:15

Hannelore Vens verloor zeven jaar geleden haar beide benen door een ongeluk, waardoor ze nu met rolstoel en prothesen door het leven gaat. Ze is niet met een beperking geboren en kent zowel de wereld voor en na haar ongeluk. Hannelore is daarom dé ideale bruggenbouwer tussen deze twee werelden, die zij gewoon ziet als één wereld.
Hannelore Vens

Hannelore Vens was atlete, maar viel zeven jaar geleden van het perron op de sporen, net toen er een trein aankwam en verloor haar beide benen. Ze is nu paralympisch zwemster en baat met haar nieuw lief een vakantiewoning voor gehandicapten uit in Limburg. Vier jaar geleden kwam ze al eens in de media in het programma ‘Overwinnaars’ dat op VTM te zien was. “Ik had liever niet aan het programma deelgenomen”, vertelt Vens in 'Bruggenbouwers' bij Annemie Peeters. “Ik was te gast als heldin, omdat ik de Machu Picchu beklommen had met mijn beenprotheses. Maar ik zou veel liever een wandeling maken in het park met twee benen.”

Voor mij is er is maar één wereld waarin iedereen er wat anders uitziet.

Hannelore is niet met een beperking geboren en kent zowel de wereld voor en na haar ongeluk. Ze is daarom dé ideale bruggenbouwer tussen de wereld van mensen met een beperking en mensen zonder een beperking. Voor haar bestaat er echter maar één wereld. "Ik zie er misschien wat anders uit, maar ik leef nog steeds in dezelfde wereld als zeven jaar geleden. Iedereen ziet me als een persoon met een beperking, maar in mijn hoofd zie ik mezelf nog altijd als een vrouw met twee benen”, vertelt ze.

“Ik vecht elke dag tegen het beeld dat mensen zien. Voor mij is er is maar één wereld waarin iedereen er wat anders uitziet. En soms ziet iemand er heel opvallend anders uit, zoals ik. Ik probeer elke dag te doen wat ik wil. Mensen met een beperking moeten niet als sukkelaars beschouwd worden. We moeten elke dag tonen wat we wél kunnen om dat stereotiep, dat we zwak zouden zijn, te doorbreken. Want dat is niet natuurlijk niet waar”, aldus Vens.

Acceptatie

Vens heeft nog steeds moeite om haar lichaam te accepteren zoals het nu is. “De blikken zijn het ergst. Mensen gaan er meteen vanuit dat ik enorm kwetsbaar en niets waard ben en werpen me dan meelijwekkende blikken toe. Ze komen me telkens te hulp geschoten als ik het niet nodig heb. Het is fysiek al niet even gemakkelijk om buiten te komen, door de hindernissen die er zijn voor iemand die in een rolstoel zit of prothesen heeft, maar de blikken zorgen ervoor dat het ook mentaal enorm moeilijk is om die stap te maken”, aldus Vens.

Marc Herremans is triatleet en sinds 2002 verlamd. Hij is een grote inspiratiebron voor Vens. “Je aanvaardt je lichaam nooit volledig”, vertelt Herremans. “Je wilt altijd terug naar het meest ideale scenario, dat je weer kan stappen. Maar ik heb me er wel bij neergelegd dat mijn lichaam veranderd is. Ik ga blijven proberen om het ooit weer in de juiste staat te krijgen maar nu is het zo. Je moet het leven met zijn vele ‘ups’ en ‘downs’ omarmen.”

Herremans heeft ondertussen geleerd om de blikken te negeren. “Ik probeer alleen het controleerbare te controleren. Wat anderen over je zeggen of denken ligt buiten je eigen controle, dus dan doet het er niet toe. Het gaat om hoe je zelf je leven invult. Uiteindelijk takelt iedereen af. Geen enkel lijf blijft perfect. De verpakking verandert, maar het belangrijkste blijft dat je vanbinnen een mooi mens blijft”, aldus Herremans.

Vens baat samen met haar lief een vakantiewoning voor gehandicapten uit in Limburg. Door corona zijn er echter niet veel boekingen, waardoor ze momenteel eveneens een fietscafé uitbaten. “Mijn vriend heeft me leren kennen na mijn ongeluk, maar hij heeft altijd door mijn prothesen heen gekeken”, vertelt Vens. “Het zijn mensen zoals jij en ik. Iedereen heeft wel een beperking en uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde”, vertelt de vriend van Vens.

Beluister Hannelore Vens in ‘Bruggenbouwers’ (in twee delen):

Meer 'Bruggenbouwers': 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet