Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Iets drinken op café zonder te betalen? De borrelnootjes maken het verschil

do 21 jul. - 5:43

Wie zijn pintje, cocktail of eender welke andere alcoholische drank op café of restaurant niet betaalt, riskeert daar geen strafzaak voor. Hoewel dat niet echt zeker is, rond de wetgeving bestaat heel wat discussie. En daarvoor moeten we zo'n 135 jaar terug in de tijd. Een juridisch weetje in tijden van terrasjes.
koffie

Tijdens het mooie weer van de afgelopen dagen heeft u misschien wel een terrasje gedaan. Na afloop betaalt u dan voorbeeldig de rekening. Toch gebeurt het ook regelmatig dat klanten vertrekken zonder te betalen. In dat geval maken die zich schuldig aan het misdrijf flessentrekkerij, zoals opgenomen in artikel 508bis van het Strafwetboek.
Het misdrijf "flessentrekkerij", ook gekend als "tafelschuimerij" is strafbaar met een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en met een geldboete van tweehonderd euro tot vijftienhonderd euro. In geval van herhaling kunnen die straffen verdubbeld worden. In de praktijk ontstaat er echter veel discussie of een situatie al dan niet als "flessentrekkerij" kan beschouwd worden omdat het begrip heel strikt omschreven wordt in de wet.

Maar, consumeert een klant enkel alcoholische drankjes op café of restaurant, en wil die daar nadien niet voor betalen, dan heeft een café-uitbater geen juridische grondslag om op die onbetaalde alcoholische drank schuld te innen. Meer nog: wie zijn alcoholische drank niet betaalt, kan daar ook niet door een rechter toe veroordeeld worden. Dat komt door een wet van meer dan 80 jaar oud. Het gaat om de Besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap van 14 november 1939.

Drankschulden afdwingen

Om te begrijpen waarom (alcoholische) drankschulden nog altijd niet afgedwongen kunnen worden, moeten we naar de negentiende eeuw. "Die regel dateert van 1887", vertelt Sofie Royer,  experte strafrecht aan de KU Leuven. "De wetgever vond toen dat alcohol consumeren op krediet dronkenschap in de hand werkte en de familie van de dronkaard aan verschrikkelijke ontbering blootstelde. Daarom moesten café-uitbaters dat doen op eigen financiële risico en verantwoordelijkheid en konden ze dat nadien niet verhalen."
Aan het einde van de 19e en het begin van de twintigste eeuw werd ons land geteisterd door een alcoholplaag, legt Royer verder uit. "Er zijn toen heel wat wetten aangepast om het alcoholmisbruik in te dijken. Deze wet is daar één van. Daarin staat onder meer dat je niet dronken mag zijn in het openbaar en dat je als uitbater geen alcohol mag bijschenken bij iemand die al kennelijk dronken is. En ook dat de vordering tot betaling van "dronkenmakende dranken" niet in rechte ontvankelijk is. Dat betekent dat als je iets alcoholisch hebt gedronken en daar niet voor betaald hebt, de uitbater daar uiteindelijk op een juridische muur zal botsen."

Portie gemengd

De wet van 1939 moest tijdelijk zijn, maar uiteindelijk geldt die nog altijd. Al is er wel een opmerkelijke uitzondering op de regel bepaald destijds. "Als je bij die alcoholische drank iets eet of op die locatie blijft slapen en dan niet betaalt, zou een horeca-uitbater wel naar de rechter kunnen stappen.

Wanneer je bij je pintje, wijntje of andere alcoholische drank dus een portie gemengd of eender wat om te eten bestelt, heeft de cafébaas wél schuldvordering en dus een poot om op te staan. Heel wat uitbaters bieden daarom bijvoorbeeld ook borrelnootjes aan, om de wet van 1939 te omzeilen.

Om te eindigen waarmee we begonnen: wie op café of restaurant weggaat zonder te betalen maakt zich nog altijd schuldig aan het misdrijf flessentrekkerij.

Bron: vrtnwss.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet