Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Ik ben één van de populairste jongens van de school. En mijn dagboek staat vol zelfmoordgedachten"

wo 28 apr. - 14:00

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie wil jongeren beter bereiken met een nieuwe game: 'Silver'. Een initiatief dat het cabaretduo Grof Geschud nauw aan het hard ligt.
Alsjeblieft, praat erover

Bij jongeren tussen 15 en 19 jaar oud is zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit 2017. Bij jongens van die leeftijd is 32% van de overlijdens gelinkt aan suïcide of zelfdoding, bij meisjes is dat 27%. Veel te veel, concludeerden het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en minister van Zorg Wouter Beke (CD&V).

'Silver' richt zich nu tot die leeftijdsgroep en jonger. Het spel speelt zich af op een virtueel festival. Jongeren kiezen een personage of avatar, bijvoorbeeld de onverschrokken skater Adam of de milieubewuste blogger Nora, in wiens gedaante ze naar het festival trekken. "Tijdens het festival worden de spelers geconfronteerd met situaties, waarbij ze dan kunnen kiezen wat hun personage denkt en hoe het zal reageren. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie wil jongeren tussen 12 en 16 jaar op deze manier helpen om hun gedachten en gevoelens te herkennen. (Meer info over 'Silver lees je op vrtnws.be)

Het nieuws maakte wat los bij Lander Severins en Myrthe van Velden van cabaratduo Grof Geschud. Lander kampte vroeger zelf immers ook met zelfmoordgedachten. En Myrthe had een vriendin die ook met zulke gedachten rondliep.

Daarom doet Grof Geschud een warme oproep aan iedereen die zelf zelfmoordgedachten heeft of iemand kent die ermee kampt: praat erover! 

Beluister de oproep van Grof Geschud in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet