Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Ik blijf argwanend naar mensen toe"

zo 7 feb. - 1:56

Fleur van Groningen is journaliste, columniste en cartooniste. In haar vrije tijd houdt ze van schilderen, iets wat ze enorm bevrijdend vindt. Dat bevrijdende gevoel komt er voor haar na jarenlang gepest en een depressie die haar op een dieptepunt bracht. In 'Touché' vertelt ze over het pesten en over hoe ze haar zoon wil behoeden van pestgedrag.
Fleur van Groningen

Fleur van Groningen ervaarde al vanaf een jonge leeftijd hoe het voelt als mensen over je grenzen gaan. Nooit leerde ze om voor zichzelf op te komen, grenzen stellen was dus lang een opgave voor de journaliste. 

"Van de kleuterklas tot in het middelbaar ben ik gepest geweest", vertelt ze in 'Touché'. Ze was anders dan de rest en dat maakte haar het mikpunt van spot. "Mijn persoonlijkheid en uiterlijk waren genoeg voer voor pesters", vertelt ze daarover. Het jarenlange pesten zorgt ervoor dat van Groningen in een depressie belandde en vandaag nog steeds argwanend is naar mensen toe.

Macht

Het bleef ook niet bij woorden, want een keer werd ze zelfs opzettelijk gedrogeerd. "Het was een machtspel, maar dat had ik zelf niet door", vertelt ze over het pestgedrag. Zoals vele mensen die het slachtoffer worden van pestgedrag, legde ze het probleem bij zichzelf. "Als ik elke keer gepest word, dan moet er wel iets stevig mis zijn met mij", beschrijft ze die gedachten.

Het lichaam is de situatie, het machtspel is het skelet en alle emoties zijn het vlees eromheen. Soms is het vlees zo dik dat je het skelet niet meer ziet of voelt.

"Het lichaam is de situatie, het machtspel is het skelet en alle emoties zijn het vlees eromheen. Soms is het vlees zo dik dat je het skelet niet meer ziet of voelt.", vergelijkt van Groningen.

Ze is enorm blij dat Ketnet een Week tegen Pesten organiseert. "In mijn jeugd werd er nog veel weggekeken, nu wordt er ingegrepen. Gelukkig maar."

Zoon

De columniste heeft ondertussen ook een zoon. Rex is twee jaar en Fleur van Groningen probeert om hem zo respectvol mogelijk op te laten groeien, "zodat hij ook zelfrespect heeft en zijn grenzen leert aangeven". 

Toch is de journaliste waakzaam dat haar zoon ook niet vanuit een zekere arrogantie in het kamp van pesters zou belanden. "Hij is nu twee jaar en soms geven peuters elkaar eens een mep. Daar praat ik dan ook over met de crèchejuf, maar meestal gaat hij huilende kindjes troosten en dat moedig ik dan ook aan."

Excuses

Veel excuses kreeg van Groningen niet van haar pesters, al zijn er wel enkelen van hen bevriend met haar op Facebook. Bovendien 'liken' ze dan ook nog eens heel wat posts van Fleur. "Dat is geen echt contact, maar dat ik wil ook liever niet."

"Er is een iemand die zijn excuses heeft aangeboden en dat vond ik wel mooi. Ik ben niet rancuneus, maar ik ga me niet blootstellen aan iets wat geen van beiden kan vervullen."

Lees ook:

Beluister het interview met Fleur Van Groningen als podcast:

https://radio1.be/podcast-touche

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet