Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Bonus

"Ik dacht dat ik geen recht had op cultuur"

do 1 jun. - 9:36

Als je het moeilijk hebt om de losse eindjes aan elkaar te knopen, dan is cultuur wel het minste van je zorgen. Naar de film gaan of een concertje meepikken zit daar meestal niet in. Recht -Op vzw, een organisatie die werkt met armen, biedt die mensen met het project 'Een paar apart' kansen om aan cultuur te doen. In duo's kunnen armen proeven van het culturele aanbod van hun stad.
Nancy

Monique werkt als vrijwilliger bij Recht-Op vzw. Met het project Een paar Apart worden telkens duo's gevormd: Een duo bestaat altijd uit een persoon die in armoede leeft en een persoon die niet in armoede leeft. 

"Mensen in armoede hebben een erg beperkt sociaal netwerk, ze kennen vooral mensen die ook in armoede leven.", legt Monique uit.  

Zij neemt Nancy geregeld mee op uitstap naar de opera of  naar het theater. "Ik dacht 'dat is niet voor mij, ik heb daar geen recht meer op' ", vertelt Nancy. "Als je je rekening niet kunnen betalen, en s' morgens is de deurwaarder geweest, dan ga je 's avonds toch niet feesten." Mensen als Monique geven haar een duwtje in de rug en vertrouwen. Nancy leert nu op haar beurt contacten leggen uit zichzelf.

Aan cultuur doen is heel belangrijk, wij hebben het gevoel dat wij ook meetellen

 

Vooroordelen

"Ik dacht vroeger 'kansarmen, hebben zij dat niet zelf gezocht', en zij dachten, 'zij zijn de rijken'" gaat Monique verder. "Door samen op stap te gaan leer je elkaar kennen, wij zijn nu vrienden geworden. "

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet