Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

“Ik deed met vijf groepen tegelijk mee aan Humo’s Rock Rally"

do 27 okt. - 12:24

Kim Duchateau is vooral bekend als striptekenaar en cartoonist. Hij maakte onlangs een graphic novel met zijn Nederlandse collega Hanco Kolk (‘De man van nu’) en binnenkort begint hij samen met zijn vader Hugo aan een beeldverhaal over Piet Mondriaan.
Kim Duchateau
Cartoon van Kim Duchateau

Cartoon van Kim Duchateau

Kim tekent niet alleen, hij maakt ook al zowat heel zijn leven muziek in verschillende groepjes. In 1992 kwam hij op het idee om zich met vijf groepen tegelijk in te schrijven voor Humo’s Rock Rally. Hij stuurde vijf demo’s in en tot zijn verbazing werd hij met alle vijf groepen geselecteerd. Hij mocht dus vijf keer optreden in elke Vlaamse provincie. Omdat ze schrik hadden dat de jury zou merken dat er wel heel vaak dezelfde mensen op podium stonden, besloten ze bij één van de optredens maskers te dragen.

Met één groep, Lola  puts sand on fire, haalde hij de halve finale. 1992 was een sterke lichting, met onder anderen dEUS en The Sideburns (Joost Zweegers). Kim en co speelden allicht iets te veel muziek met een hoek af.  Bij Les chiens comiques bliezen ze zelfs op alpenhoorns.  Jurylid Stijn Meuris schreef toen “Jaja, dat kennen we, niet kunnen spelen en dan zeggen dat het de bedoeling was”. Dat speelse, avant-gardistische kantje, was inderdaad de bedoeling. “We wilden vooral de boel op stelten zetten.”

Kim was trouwens niet de enige bekende naam in die vijf groepjes. Zijn neef Dirk Swartenbroeckx (aka Buscemi) speelde mee in alle vijf de bands, en ook de latere filmregisseur Michaël Roskam kwam even mee drummen.   

Kim maakt nog altijd muziek oa bij Intige Taluure, Blutch en The Lama Home Band. En hij maakte ook de spacegeluiden op de nieuwe plaat van The Shovels: “als je rare blieps wil hebben, moet je bij mij zijn.”

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet