Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

“Ik denk dat we gigantisch onderschatten hoeveel antennekijkers er zijn”

do 21 jun. - 0:57

Op 1 december stopt de VRT met uitzendingen die je via de antenne kan ontvangen. Dominique Deckmyn van de Standaard vindt dat bijzonder jammer.
VRT-toren

Dominique Deckmyn, een techjournalist nota bene, geeft eerlijk toe dat hij zijn antenne niet elke dag gebruikt, al komt dat meer omdat hij weinig live naar televisie kijkt. Maar hij vindt het toch een handig ding: zo kan je op een zonnige dag je televisietoestel in de tuin zetten om naar het voetbal te kijken. “Dat kan je met de Telenetkabel niet zo makkelijk versieren.” Ook op de camping, of in de auto is het handig. In Frankrijk gebruikt men het nog vaak om langs de kant van de weg naar de ‘Ronde van Frankrijk’ te kijken bijvoorbeeld.

Dit terwijl heel wat mensen niet eens weten dat het nog bestaat: gratis televisie uit de lucht plukken. “Toen men 10 jaar geleden met de traditionele tv-uitzendingen stopte, heeft men de mensen aanbevolen om zo’n klein antennetje te kopen, waar je meestal nog een decodertje bij nodig had. Maar omdat de meeste mensen dat te ingewikkeld vonden, zijn ze massaal overgeschakeld, op Telenet bijvoorbeeld.”

"Stilgezwegen"

Maar als het zo handig is, waarom gebruikt men het niet? En waarom wordt het dan afgeschaft? “Hier bij ons heeft men geoordeeld: er kijkt toch haast niemand. Maar waarom kijkt er niemand? Omdat niemand ervan weet! Omdat er amper over gepraat wordt, men heeft dat altijd stilgezwegen.”

“Ik denk dat we ook gigantisch onderschatten hoeveel mensen het gebruiken” zegt Deckmyn. “Men zegt dat er maar 45.000 mensen zijn die het gebruiken als hun belangrijkste manier om het te bekijken. Maar ikzelf tel bijvoorbeeld niet mee als ik in de tuin ga zitten met dat DVB-T-antennetje. Terwijl ik het toch als een gemis zou ervaren als ik dat niet meer zou kunnen.”

"De VRT heeft volgens haar beheersovereenkomst de verplichting om te zorgen dat het signaal voor iedereen beschikbaar is, en idealiter gratis" zegt Deckmyn ook nog. De website vrt.nu vindt hij een fantastisch initiatief, maar die beschouwt hij niet als gratis: "Internet kost geld."

Meer weten? De petitie ‘Red de antennekijker’ ondertekenen? Check dan antennekijker.be

Beluister het integrale interview met Dominique Deckmyn:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet