Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Ik ga houtkachels niet stimuleren maar ook niet verbieden"

wo 21 feb. - 7:07

Hout- en pelletkachels zijn de grootste bronnen van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Nochtans is die houtverbranding bijzonder vervuilend. "Als Europa het toelaat dat ik kachels meeneem in de doelstellingen over hernieuwbare energie, waarom zouden we dat dan niet doen? Ik ga mezelf geen pijn doen", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).
Bart Tommelein

Hout- en pelletkachels vormen de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen, belangrijker dan zonnepanelen of windmolens. Dat blijkt uit cijfers waar VRT Nws de hand op kon leggen. Groene energie uit kachels lijkt tegenstrijdig. Toch beschouwt Europa de warmte uit die kachels als hernieuwbare energie, overheden mogen die dus opnemen in hun doelstellingen. Zonder die kachels zou Vlaanderen zijn doelstellingen over hernieuwbare energie niet halen. Nochtans tonen metingen aan dat die houtverbranding bijzonder vervuilend is.

"Als Vlaamse regering stimuleren noch subsidiëren wij het gebruik van hout- en pelletkachels", reageert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in De Ochtend. "Iedereen weet dat ik inzet op hernieuwbare zon-, wind- en warmte-energie. Houtkachels horen daar niet bij. Maar ze staan daar, en ze mogen van Europa geteld worden als hernieuwbare energie. Waarom zouden we die dan niet mogen meenemen in onze cijfers?"

Als Vlaanderen de houtkachels niet meetelt en op het einde van de rit zijn doelstellingen over hernieuwbare energie niet haalt, "dan riskeren we op de vingers getikt te worden, een boete te krijgen. Dat zou ook de wenkbrauwen doen fronsen. Als Europa mij toelaat om hout- en pelletkachels mee te tellen, ga ik mezelf ook geen pijn doen."

Moet de Vlaamse regering niet stimuleren om de oude, meer vervuilende kachels eruit te krijgen en te laten vervangen door modernere, minder vervuilende kachels? Of net zoals in Duitsland controles invoeren op hout- en pelletkachels in thuisgebruik?
"Dat is mijn bevoegdheid niet als minister van Energie. Maar als mijn collega van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V) initiatieven daarrond zou nemen, wil ik daar altijd aan meewerken.

"Wij gaan als Vlaamse overheid alleszins niet het verhaal opzetten dat mensen geen hout meer mogen verbranden, geen haard meer mogen hebben. Daar doe ik niet aan mee."

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet