Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

"Ik geloof niet in de overheid, wel dat er iets is"

vr 26 apr. - 3:25

Bas Birker wordt als Belg genaturaliseerd, eindelijk. Het district Merksem wilde Bas graag welkom heten door hem een belangrijke verantwoordelijkheid te geven.
Bas Birker krijgt grote verantwoordelijkheden.

Liefste landgenoten,

Zoals veel mensen niet geloven in God, maar het bestaan ervan ook niet ontkennen, zo geloof ik niet de overheid, maar denk ik wel dat er iets is. Noem het een hogere macht in een parallel universum; ergens in het districtshuis van Merksem zit een entiteit die verdacht veel invloed op mijn leven uitoefent. Ik zou durven preken van Bascisme. Ik heb op het podium talloze malen uitgelegd wat voor lijdensweg het is om je als buitenlander hier in te schrijven, om nog maar te zwijgen over het jaar dat het duurde voor ik alle formaliteiten had doorlopen die blijkbaar nodig waren om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. Altijd lagen mijn dossiers in de onderste schuif, die de kuisvrouw leegt bij de lenteschoonmaak. Net onder Oosterweel en de aanbesteding voor nieuwe straaljagers.

Talloze malen heb ik gebeld, gemaild, klachten ingediend en meer dan eens heb ik op het punt gestaan het districtshuis te bezoeken om iedereen te verzamelen en te roepen: “Als alles in België zou functioneren zoals jullie, leefden we in Noord-Korea tijdens crisistijd. Het woord ambtenaar is niet voor niets een samentrekking van ‘ambt’ en ‘naar’.” Maar er moet iets zijn veranderd, want sinds kort ben ik niet langer een nummertje voor de stad, maar betrekken ze me bij belangrijke zaken. Ondanks dat ik geen echte BV ben, zou het kunnen zijn dat ik ben opgevallen natuurlijk. Er wonen vast wel wat Nederlanders in Merksem, want de huizen zijn er goedkoop, maar het lijkt me sterk dat veel van mijn landgenoten zich zo verwant voelen met hun woonplaats dat ze zich laten naturaliseren. Misschien zit mijn dossier dermate vol met nare brieven en geweldige suggesties, dat de schuif niet meer dicht gaat en ambtenaren in mij hun nieuwe leider zien. Of misschien heeft de districtsburgemeester een oogje op me.

Ik weet het niet, maar feit is dat het district zoveel vertrouwen heeft in ondergetekende, dat ik een aangetekend schrijven ontving waarin ze me vroegen om de komende verkiezingen in goede banen te leiden. U hoort het goed, landgenoten, na 10 jaar lang als allochtoon te zijn genegeerd, is het nu aan deze genaturaliseerde Belg om te gaan bijzitten. Mijn eerste federale stem en gelijk mag ik een van de bouwstenen van het kiesstelsel zijn. Ga ik zitten? Jazeker. Ik maak in mei een eenmalige nieuwe show en alle inspiratie is welkom. Ga ik de verkiezingen beïnvloeden? Misschien. Maar als in één Antwerps kiesdistrict de uitslag significant afwijkt van het gemiddelde, dan moet u maar denken: Die Bas Birker, die gelooft niet in democratie, maar hij denkt wel dat er iets is.

Bas Birker speelt vanaf 1 mei 40 shows in 40 dagen om zijn 40ste verjaardag te vieren. Op 11 juni gaat zijn nieuwe show officieel in première in de Bourla in Antwerpen. Meer info via www.404040.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet