Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Zandman

Zandman

"Ik geloof oprecht dat verhalen veranderingen kunnen teweegbrengen": de podcasttips van Layla El-Dekmak

za 15 mei - 13:01

Layla El-Dekmak laat je in 'Zandman' aan het einde van de dag kennismaken met de beste podcasts, opmerkelijke audioverhalen of pareltjes uit het VRT-archief. Welke podcasts uit 'Zandman' bleven haar bij?
Layla El-Dekmak

De Praagstraat

Het afgelopen jaar bleven we met z’n allen voornamelijk in ons kot. Dat was voor velen moeilijk, ook voor al die audiomakers die je normaal gezien buiten treft, op zoek naar nieuwe spannende verhalen en onverwachte ontmoetingen. Opeens moesten ook zij binnen blijven, in hun eigen straat, in hun eigen huis. En dan kan de verveling wel is toeslaan. Maar het mooie aan verveling is dat het ook een drijfveer kan zijn van creativiteit en projecten die er anders nooit zouden zijn gekomen.

Dat is ook het geval voor makers Wederik De Backer en Thomas Morlion van Plantrekkers. Terwijl zij tijdens die eerste lockdown in hun kot zaten, met de goesting om iets te maken, kwamen ze op het geniale idee om dan maar een radiosoap ineen te flansen: 'De Praagstraat'. Het is een ode aan de creativiteit, het spel en de humor van de soap. De liefhebbers moesten geduldig wachten maar in april was het eindelijk zover en kwam het tweede deel uit. Oh ja, als je nog op zoek bent naar geniale hondennamen, zoek niet verder maar leg je oor te luister bij 'De Praagstraat'!

Beluister 'De Praagstraat 1' (Soundcloud)

Beluister 'De Praagstraat 2' (Soundcloud)

Lees verder onder de foto

©Soundcloud

©Soundcloud

Dark Number

Even een waarschuwing: deze aflevering gaat over seksueel geweld en verkrachting. Alle begrip als je daar niet wil of kan naar luisteren. Ik koos deze podcast omdat ik oprecht geloof dat verhalen verandering kunnen teweegbrengen. Omdat ze ons aan het denken zetten, omdat ze ons confronteren met een realiteit, omdat ze recht geven aan diegenen die ze vertellen. Dit is geen mooi verhaal, maar wel een broodnodig, ik koos het naar aanleiding van Vrouwendag. Als reactie op het vonnis waaruit bleek dat twee mannen die veroordeeld zijn voor de verkrachting van een vrouw in Gent, niet naar de gevangenis moeten. Als reactie op de moord op Sarah Everard in Londen, die 's avonds alleen over straat naar huis liep maar nooit thuis kwam. Als reactie op de talloze vrouwen die op straat kwamen in Mexico tegen het geweld tegen vrouwen.

Dit is geen mooi verhaal, maar wel een broodnodig,

Voor al deze zaken, en voor het groter plaatje. Het is geen ver van ons bed show: 1 op de 5 Belgische vrouwen zegt ooit verkracht te zijn geweest. Dit terwijl we weten dat er veel géén melding doen. Omdat er onder andere een veel te hoog seponeringscijfer is en er ontiegelijk veel kwalijke vooroordelen leven rond seksueel geweld. Erover praten vraagt veel moed, die moed hoorde ik in de podcast 'Dark Number', gemaakt door Guy De Troyer in 2018. 'Dark Number' verwijst naar het hiaat, het onbekende getal. Maker Guy De Troyer ging op zoek naar enkele slachtoffers van seksueel geweld die nooit eerder hun verhaal durfden doen en sprak met hen. De cijfers dateren van drie jaar geleden maar het verhaal zelf blijft brandend actueel, zo blijkt maar weer eens. Deze podcast kan je herbeluisteren via de podcast van 'Zandman'.

Lees verder onder de foto

© Michal Czyz (Unsplash)

© Michal Czyz (Unsplash)

Ondine

'Zandman' is nog steeds de plek op je radio voor de strafste, creatiefste, mooiste verhalen, en soms is er niets zo mooi als een heerlijk luisterspel. Zo een waarbij je volledig vergeet waar je bent en helemaal wordt meegetrokken in de magische wereld die je via je oren besluipt. 'Ondine' is zo een werk. Het is een audiobewerking van het sprookje ‘De Kleine Zeemeermin’ van Hans Christian Anderson. Dus niet de Disneyversie, maar wel de authentieke. Thaïs Van Burm zet drie cruciale scènes uit het verhaal om in geluid, ze kan daarvoor rekenen op geweldige stemmen zoals die van Josse De Pauw en Tania Van Der Sanden.

© Thaïs Van Burm

© Thaïs Van Burm

'Dark Number' en 'Ondine' kan je beluisteren via de podcast van 'Zandman':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet