Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

"Ik heb ADD, veel leraars vonden mij een lastpost in de klas. Behalve juf Viviane"

do 16 feb. - 2:09

Vandaag verschijnt in het vakblad The Lancet Psychiatry een studie die komaf wil maken met de vooroordelen rond ADHD . Kinderen met ADHD én hun ouders botsen vaak op onbegrip, maar het gaat hier wel degelijk om een ontwikkelingsstoornis van de hersenen. Zanger en presentator Niels Destadsbader had in zijn schooltijd ook met dat onbegrip af te rekenen.
Niels Destadsbader

Niels kreeg als kind de diagnose ADD, een aan ADHD verwante ontwikkelingsstoornis. Wat betekent dat hij concentratieproblemen heeft en moeite heeft met organiseren. Gesprekken volgen is soms een probleem, en hij heeft moeite met taken afmaken, hij begint al aan het volgende als zijn eerste werk nog niet klaar is. 

Als kind, in de klas, leverde dat problemen op. Hij was luidruchtig en heel aanwezig, hij stoorde de les en zijn klasgenoten. Heel veel leerkrachten hadden het daar moeilijk mee, maar juffrouw Viviane van het vijfde leerjaar pakte het anders aan. Omdat ze veel met hem praatte, wist ze waar hij naartoe wilde, wat zijn dromen waren, dat hij als volwassene ooit op de planken wou staan.  Op een maandag zei ze tegen hem: 'als je de hele week goed bij de les blijft,  mag je op vrijdag het laatste kwartier vooraan in de klas een toneeltje doen, of een liedje zingen,..'. Zij wist dat zijn klasgenoten dat heel leuk zouden vinden, en zelf leefde hij er heel de week naartoe.  Hij kreeg een podium, de klas werd zijn publiek. Zo boog Juf Viviane zijn 'beperking' om in een kwaliteit. Hij was gemotiveerd, want als beloning mocht hij doen wat hij het liefste deed: anderen entertainen.   

Hij kent de problemen en het onbegrip die met AD(H)D gepaard gaan. "Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik een uitlaatklep gevonden heb, en een job die ik graag doe." Met dank aan juf Viviane.  

 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet