Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

"Ik heb lijken zien binnenkomen in deze Tour"

ma 5 jul. - 2:02

De eerste Tourweek zit erop. Christophe Vandegoor blikte terug in 'De Ochtend'. Hij heeft het over een loodzware eerste week - met alleenheerser Pogacar - en de wattages.
Christophe Vandegoor

Tadej Pogacar heerste soeverein in de eerste week van de Tour de France. De jonge Sloveen zag zijn grootste uitdager (Roglic) ook uitvallen en lijkt zo nu al op weg naar zijn 2e Tourwinst. "Ik denk dat de winnaar al bekend is", denkt ook Christophe Vandegoor.

"Als je kijkt naar het klassement zie je de ritwinnaar van gisteren (O’Connor) op de tweede plek staan, maar daar moet je in principe geen rekening mee houden.  De ervaren Rigoberto Uran (3e) en Jonas Vingegaard (4e), een jonge Tourdebutant, staan ook al op meer dan 5 minuten.

Zonder ongelukken is de Tourwinnaar al bekend.

"Dan heb je nog Richard Carapaz (5e). Daar moet je bijna medelijden mee hebben. De Ecuadoriaan probeerde al 3 dagen na elkaar aan te vallen, maar kreeg telkens een serieuze tik op zijn neus. Zonder ongelukken is de Tourwinnaar dus al bekend, lijkt me."

Pogacar vs Merckx? "Die vraag mag gesteld worden"

Het zou meteen de 2e Tourzege zijn voor Pogacar. De jonge Sloveen, die nog maar 22 jaar is, lijkt zo in poleposition te liggen om de 5 Tourzeges van Merckx aan te vallen.

"Egan Bernal werd vroeger ook getipt om het record van Merckx te breken, maar we wachten nu al een tijdje op zijn 2e Tour-overwinning. Als je kijkt naar de überklasse en de leeftijd van Pogacar mag die vraag bij hem wel gesteld worden."

"Renners stellen vast dat er hard gereden wordt"

Thomas De Gendt vertelde gisteren dat hij heel goede waardes trapte gisteren, maar dat hij toch niet kon volgen in het peloton. De vluchtkoning was niet de enige die op die conclusie botste en de geruchtenmolen begon te draaien: doet dit aan het EPO-tijdperk denken?

"Een aantal renners stelt in deze Tour vast dat er enorm hard gefietst wordt, maar dat was vorig jaar ook al zo. Toen vertelde Oliver Naessen al dat hij persoonlijke wattage-records neerzette, maar daar alleen maar een figurantenrol mee kon vertolken."

Er zijn ploegen die beter presteren dan andere, maar dat was altijd al zo.

"Die uitspraken horen we nu opnieuw vanuit meerdere bronnen. Dan komt de geruchtenmolen natuurlijk snel op gang. Er zijn momenteel ploegen die beter presteren dan andere, maar dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven."

"Zo vertelde Thomas De Gendt zelf nog dat hij het zeer onwaarschijnlijk acht dat er nog veel kan worden gesjoemeld. Sinds enkele jaren hebben de renners bijvoorbeeld ook een bloedpaspoort."

Zware dopinggevallen zijn er recent ook niet meer geweest.  Dat is hoopvol, maar een slag om de arm is wel nodig. Bedrog is eigen aan de mens, in alle takken van de maatschappij, ook in de sport."

"Ik heb lijken zien binnenkomen"

Ook de weersomstandigheden van de afgelopen dagen zorgden voor een loodzware openingsweek. "Ik heb lijken met vertrokken gezichten zien binnenkomen", vertelt Vandegoor. "Greg Van Avermaet strompelde gisteren bijvoorbeeld pas 30 seconden voor de tijdslimiet binnen."

"Het is een zware Tour met pittige weersomstandigheden. We kunnen ons haast niet inbeelden wat dat doet met het lichaam van een renner. Gelukkig trekken we richting de Provence nu. Daar liggen de temperaturen tussen de 26 en de 30 graden."

Beluister het gesprek met Christophe Vandegoor in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet