Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bij Debecker

"Ik heb nog nooit gedacht dat het niet ging goed komen, erewoord"

vr 8 feb. - 13:37

Ze zijn verantwoordelijk voor jouw veiligheid, maar stellen je ook op je gemak als er turbulentie is. Ze bedienen je steeds met een glimlach en zien er ook altijd piekfijn uit. In vakjargon heten ze 'Cabin Crew', maar bij het grote publiek zijn ze vooral gekend als stewards en stewardessen.
"Ik heb nog nooit gedacht dat het niet ging goed komen, erewoord"

Shauni Devos is 24 jaar en werkt al vier jaar als Cabin Crew bij TUI fly. Ondertussen is ze zelfs gepromoveerd tot Head of Cabin Crew. "Ik ben als jobstudent begonnen, maar heb na twee jaar mijn studies communicatiemanagement stopgezet, omdat ik gebeten was door de vliegmicrobe", vertelt Shauni. "Het was ook altijd al een kinderdroom om stewardess te worden. Op mijn zestiende had ik al mijn sollicitatiebrief geschreven", lacht ze.

Vakantie

"Het eerste jaar vlieg je binnen Europa en daarna biedt het bedrijf je ook langeafstandsvluchten aan", zegt Shauni. "Dat is heel tof, want regelmatig blijven we zeven en uitzonderlijk zelfs tien dagen ter plekke vooraleer we terugvliegen. Dan is er ruim voldoende tijd om uit te rusten en dingen te bezoeken. Dat voelt ook wel aan als vakantie. Als we maar een nachtje hebben vooraleer we terug het vliegtuig op moeten, dan merken we dat wel. Dat is zwaar, maar er wordt gelukkig veel variatie voorzien in de werkroosters die we krijgen."

Schoonheid is belangrijk

"Wat mensen vaak vergeten, is dat wij er niet louter zijn om mensen te bedienen. Legaal gezien zijn wij aan boord om de veiligheid te garanderen van het vliegtuig en de passagiers en ervoor te zorgen dat we de vlucht veilig kunnen afronden", zegt Shauni. "Wij doorlopen een zware opleiding vooraleer we mogen vliegen en elk jaar moeten we ook opnieuw examens afleggen en minstens 80% halen om geslaagd te zijn en onze vlieglicentie voor een jaar te verlengen. Als je niet slaagt voor je examen, worden al je reeds geplande vluchten geschrapt tot je er wél weer door bent, want veiligheid is prioriteit."

Het beroep van steward of stewardess geniet wel nog steeds aanzien, want iedereen van het kabinepersoneel ziet er altijd piekfijn uitgedost uit. "Er worden ons ook schoonheidsinstructies gegeven. Het bedrijf is erg streng wat betreft de richtlijnen voor ons haar, onze make-up en ons uniform. Maar dat vind ik zeer goed, want we stralen klasse uit en geven zo ook een goed imago aan de maatschappij", glimlacht Shauni.

Vaak denken mensen dat wij er alleen maar zijn om hen te bedienen, maar wij zijn er vooral om de veiligheid te garanderen

— Shauni Devos

Seksuele intimidatie

Ondanks alle mooie kanten, gebeuren er af en toe ook incidenten. Shauni geeft toe dat er soms wel gevallen van seksuele intimidatie zijn. "Ik heb het nog niet meegemaakt met collega's, maar wel met passagiers. Laatst nog kwamen er twee mannen achteraan in het vliegtuig vlakbij mij staan en begonnen ze mij aan te raken. Die heb ik echt moeten wegduwen", zegt ze daarover.

Vliegangst

Het kan er al eens turbulent aan toegaan tijdens een vlucht. Is er nooit schrik tijdens zo'n vlucht? "Nee, zegt Shauni. "Ik weet dat het kabinepersoneel en de piloten een heel zware opleiding achter de rug hebben om ervoor te zorgen dat we moeilijke situaties de baas kunnen. Ik heb nog nooit gedacht dat het niet ging goed komen, erewoord."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet