Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Ik kan het iedereen aanraden: de impulsaankoop van een nieuwe identiteit"

di 28 mrt. - 8:51

Columnist en schrijfcoach Maartje Luif verzorgt deze week Het Middagjournaal bij Nieuwe Feiten.Vandaag: hoe word ik natuurgids?
"Ik kan het iedereen aanraden: de impulsaankoop van een nieuwe identiteit"

Gisterochtend ontving ik een mail. 'Beste Maartje, Hartelijk dank voor je inschrijving voor de Dagcursus Natuurgids die start in september 2017.' Ik schrok even. Natuurgids? Ik? Maar toen wist ik het weer. Dit weekend stuitte ik tijdens een rondhangsessie op Facebook op een intensieve cursus natuurgids, en na vijf minuten in dubio maakte ik het inschrijfgeld over. Daarna was de werkelijkheid weer tussenbeide gekomen en vergat ik mijn nieuwe toekomst. Totdat ik de mail ontving.

Ik ... Natuurgids …

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik in mijn leven iets doe dat me een nieuwe titel oplevert, dan duurt het enige tijd voordat de ruimte tussen mij en de nieuwe titel volledig is opgelost. Zo ging dat toen ik 'kok' werd, later bij de titel 'journalist'. en nog weer later toen ik me 'schrijver' ging noemen. Er was altijd het gevoel dat het over iemand anders ging als die termen gebruikt werden.

Dat geldt ook voor de titel 'natuurgids'. De luisteraars die mijn middagjournaal van gisteren over de dode kikkers hebben gehoord, zullen begrijpen: er zit op zijn zachtst gezegd wat ruimte tussen mij en de titel 'natuurgids'.

Toegegeven, ik heb niet alles tegen. Ik heb een grote tuin, met kikkers, eekhoorns en uilen, en mijn ouders stopten mijn peuterarmpjes al in t-shirtjes van natuurbeschermers. Bovendien had ik geruime tijd de zorg over een cavia met darmkanker. Maar ik groeide op in Amsterdam waar ik verder alleen met natuur in aanraking kwam als ik mijn knikkers tussen de tegels vandaan peuterde, en zo, per ongeluk, een pissebed vermorzelde. In het kielzog van mijn ouders leerde ik veel over de natuur en ik eindigde de middelbare school met prima cijfers voor biologie, maar in het dagelijks leven was natuur niet meer dan wat duiven die een nest bouwden op mijn balkon.

Ik … Natuurgids …

Terwijl ik de mail nog eens lees en doorklik naar het lesprogramma, realiseer ik me dat elke nieuwe weg die je inslaat vooral een afrekening is met de vooroordelen die je had. Want ik zie mijzelf niet als natuurvorser; de paden op, de lanen in. Met mijn afritsbroek en mijn camouflageklak. Maar ik zie mezelf wél de rest van mijn leven van wanten weten. Dat ik een veelheid aan vlinders en vogels herken, en dat ik snap waarom het ene plantje ergens wel groeit en het andere niet. En dat ik dat dan ook nog eens goed weet te vertellen.

Ik kan het iedereen aanraden: de impulsaankoop van een nieuwe identiteit. Want als ik hier langer over had nagedacht dan had ik me waarschijnlijk laten leiden door de karikatuur van de man met de camouflageklak. Nu zette ik mezelf voor een voldongen feit, en wat blijkt: ik kijk enorm uit naar het determineertrommeltje, de loep, en het studeren op snavelvormen en bodemsoorten.

Ik zou willen zeggen: geef jezelf ook die kans. Doe deze week  iets wat je nu nog niet ziet aankomen. Koop een weefgetouw of een clavecimbel, word rallyrijder of wijnbouwer. Kantel het beeld van jezelf en maak korte metten met alles wat je nooit voor mogelijk hield.

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet