Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bonus

"Ik kan niet zingen, maar gelukkig doet dat er niet toe"

za 7 jan. - 9:22

Mensen samenbrengen om samen te zingen, dat is het doodeenvoudige concept van Allez Chantez. Gratis, voor iedereen, zonder drempels. Het gebeurt in buurtcentra, en elke maand ook in een voormalige kerk, Parnassus, in Gent. In februari start een werking in Kortrijk en later volgt ook Brugge.
Allez Chantez in de Parnassuskerk in Gent

Annelore Camps en Laila De Bruyne begonnen een kleine twee jaar geleden met Allez Chantez. Samen zingen op een leuke locatie, liefst in een kerk, en met een bar in de buurt. Zo laagdrempelig mogelijk. Helemaal gratis, en je moet niet eens noten kunnen lezen. Het concept slaat aan: elke maand zingen op die manier meer dan driehonderd mensen in de omgebouwde Parnassuskerk in hartje Gent. Oud en jong, Vlaming en vluchteling, en een repertoire van 'De purperen hei' tot Nirvana. Met pianobegeleiding en met Annelore als zangcoach gaat het vlot vooruit. Iedere deelnemer krijgt een boekje met de teksten. Voluit samen zingen, dat is de bedoeling, zegt Annelore Camps.

Alsof je met je douchegel als micro staat te zingen

Hier moet niets, zeggen de organisatoren. We werken bewust niet met concerten, want er is al genoeg prestatiedrang in de samenleving. Wie wil komen kijken, mag meteen meezingen.

Als je zingt, stel je je kwetsbaar op

Je bent al zingend verbonden met je buurman of -vrouw; en het gebeurt met volle overgave, met je hele lijf. Veel mensen die thuis niet 'mogen' zingen, komen zich uitleven in de Parnassuskerk. "Ik smijt me", zegt een vrouw, "en het leuke is dat ik niet kan zingen, en dat dat er ook niet toe doet."  Een man is zijn vrouw gevolgd, en vindt het zelf ook heel gezellig. Een andere vrouw komt alleen, "want ik leer hier toch altijd nieuwe mensen kennen". Nog iemand vertelt dat ze ook in een echt koor zingt, "maar daar zijn we toch altijd aan het oefenen. Hier hervind ik het pure plezier van het zingen." Twee Syrische vluchtelingen, de jonge tweeling Amjad en Ajhan, zingen dapper mee. "Elke manier om ons Nederlands te oefenen is welkom," zeggen ze.

Allez Chantez houdt ook zangstondes in een buurthuis in Nieuw Gent en trekt af en toe naar scholen of bejaardentehuizen. In februari start de organisatie ook in Kortrijk en binnenkort ook in Brugge.

Meer informatie over Allez Chantez op de website


Luister hier hoe het eraan toe gaat op zo'n zangsessie:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet