Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Touché

"Ik keek er naar uit om 40 te worden. Ouder worden is een feest"

zo 1 dec. - 15:34

Afgelopen zomer heeft Jozefien Daelemans haar veertigste verjaardag gevierd. De hoofdredacteur van Charlie Magazine vertelt in 'Touché' dat ze er naar uit keek om veertig te worden.
Jozefien Daelemans

"Ouder worden is een feest"

"Van veel vrouwen hoor ik dat ze het moeilijk hebben om veertig te worden. Ik had er absoluut geen problemen mee en heb een feest gegeven. Ik keek er naar uit en vond het eigenlijk wel genoeg met dat jong zijn, want dat is keivermoeiend. Laat mij maar lekker veertig worden, dacht ik.

Ik heb zin in die nieuwe levensfase: niet meer bij de jonge vrouwen moeten horen maar mijn plaatsje verdienen als ervaren veertigjarige vrouw", vertelt hoofdredacteur van 'Charlie Magazine' Jozefien Daelemans in Touché.

Oefening baart kunst

"We horen steeds maar dat we er jong moeten blijven uitzien en antirimpelcrème moeten gebruiken. Maar er zijn superveel voordelen aan ouder worden: je kent de dingen veel beter omdat je ze al vaker hebt gedaan. Je hebt meer vrienden, meer mensenkennis. En je kinderen zijn ouder dus je moet geen pampers meer verversen of 's nachts opstaan." 

Sociaal kapitaal is belangrijker dan economisch of financieel kapitaal

Langer op deze planeet leven, betekent ook: meer mensen tegenkomen doorheen je leven. Wat is daar het voordeel van? "Ik heb meer mensenkennis en herken dus sneller mensen die niet de juiste bedoelingen met me hebben. Dankzij mijn vele reizen heb ik nu ook vrienden en kennissen verspreid over de hele wereld. Tot slot heb ik een groter netwerk en kan ik sneller bij mensen terecht. Voor mij is sociaal kapitaal belangrijker dan economisch of financieel kapitaal", vertelt Daelemans. De kinderen die ouder worden, is een ander groot voordeel volgens haar. "Mijn kinderen (nu 13 en 10 jaar) waren vreselijke slapers. Ik ben de eerste jaren doorgekomen met een paar ononderbroken uurtjes slaap per nacht. Ik vind de fase waar mijn zonen nu in zitten veel leuker dan de babyfase." 

Andere focus

Ze zit nu beter in haar vel want ze heeft meer meegemaakt en weet beter wat het leven inhoudt. "De focus ligt niet meer op het uiterlijk. Als je jong bent dan is, of lijkt, je uiterlijk heel belangrijk. Je hecht er zelf heel veel waarde aan. Nu vind ik wat ik kan, doe en gedaan heb belangrijker dan hoe ik eruit zie. Mijn uiterlijk komt onderaan de prioriteitenlijst, of toch ergens in het midden."

In het verleden ben ik vaak over mijn eigen grenzen heen gegaan

Daelemans vindt het ook heel fijn om haar ervaring te kunnen doorgeven aan de nieuwe generatie. In de toekomst wil ze dezelfde dingen die ze nu doet, verderzetten met fijne mensen. Ze wil waardevolle dingen blijven creëren. "Ik wil Charlie Magazine graag in leven houden maar niet ten koste van m'n eigen gezondheid. Dan begin ik liever een nieuw project of bouw ik verder aan een bestaand project. Ik kan niet blijven trekken en sleuren aan iets wat niet ondersteund wordt door ons mediabeleid. In het verleden ben ik toch wel vaak over mijn eigen grenzen heen gegaan en heb ik veel te weinig vakantie genomen. Ik werkte 7/7, was altijd beschikbaar en deed honderd taken tegelijk. Als ik verhalen publiceer over burn-out en hoe daar eerlijk over te praten, dan moet ik daar zelf ook consequent in zijn", aldus Daelemans.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet