Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

"Ik probeer eten voor mijn kinderen niet te moraliseren"

wo 8 jun. - 9:24

"Sommige ouders zijn té gefixeerd op gezonde voeding," schrijft de Gezinsbond in haar tijdschrift 'Brieven aan jonge ouders'. Ouders willen het goed doen en hun kinderen gezond opvoeden, maar gaan daardoor misschien bepaalde voeding mijden. Voeding die normaal zorgt voor een goede ontwikkeling van het kind. Die fixatie leidt soms zelfs tot een eetstoornis.
Tinne Maesschalck in onze studio, foto © VRT

Je kan natuurlijk niet zomaar zeggen: 'omdat mijn ouders me gezond hebben opgevoed, kreeg ik een eetstoornis'. Een eetstoornis heeft altijd meerdere oorzaken. Dat vertelt Tinne Maesschalck, die in haar puberteit een eetstoornis ontwikkelde. 

Haar ouders waren zeker bezig met voeding, zij het dan niet in extreme mate. "Mijn moeder vermeed wel zout en boter. In de fruitpap verving ze ook de koek door een beschuit, want daar zat minder suiker in."

Mijn moeder wist dat wij 'voorzien waren van oren en poten', daarom kookte ze voor ons erg gezond.

Tinne wijt haar eetstoornis vooral aan een negatief zelfbeeld. "Op een bepaald moment zei de buurvrouw dat ik 'er toch wel goed in zat'. Vanaf dan ben ik mezelf beginnen vergelijken met mijn - heel slanke - vriendinnetjes." Wat misschien ook meegespeeld heeft, is dat haar vader ook wel bezig is met eten. "Op een bepaald moment, toen ik nog kind was, had hij toch ook een behoorlijk verstoorde relatie met eten." Misschien, vraagt Tinne zich af, is het toch ook wat genetisch, de aanleg tot een eetstoornis ontwikkelen.

Zelf heeft Tinne twee kleine kindjes. "Ik heb het slechte voorbeeld al gegeven. Ik at bijvoorbeeld niet mee, als zij aan tafel zaten te eten." Ondertussen pakt ze het helemaal anders aan.

Ik probeer eten voor mijn kinderen niet te moraliseren. Niet te zeggen 'dit is goed, dit is slecht'.

Tinne probeert vooral heel gevarieerd eten aan te bieden aan haar kinderen. "Zowel een keertje aardappelen, als een portie quinoa." De dingen die ze in haar zoektocht naar een gezonde relatie tot eten heeft geleerd, wil ze ook meegeven aan anderen, via Tinne Cooks. "Ik kan maar proberen te inspireren en tonen hoe het anders kan.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet