Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

"Ik respecteer de tien geboden, omdat het open deuren zijn"

di 22 jan. - 4:02

Bas Birker werd niet gelovig opgevoed. Ja, hij gelooft in de tien geboden, maar 'niet stelen' en 'niet moorden' zijn dan ook geen baanbrekende voorstellen. Nu sommigen de tien geboden meer aan bod willen laten komen, heeft Bas een idee: bijbelspijbelen.
Bas Birker wilt bijbelspijbelen.

Beste landgenoten,

Mijn vader en moeder waren een ‘perfect match’. Niet alleen deelden ze een liefde voor design en literatuur, ook vonden ze elkaar in zelfdestructie, wantrouwen en ruzie maken. Mijn opvoeding was hobbeliger dan de E17 na een nachtje vorst. De gaten zijn alleen moeilijker op te vullen. Toch ben ik ze dankbaar voor wat ze me wel mee gaven: verantwoordelijkheidsgevoel, fatsoen en scepsis tegenover gelovigen. Door hun eigen ervaringen op katholieke scholen had mijn vader meer afkeer van paters dan Gwendolyn Rutten van spontaniteit en was mijn moeder banger voor nonnen dan de SP.A voor een verkiezingsuitslag.

Ik ben dus niet gedoopt, zat op een school voor ketters en werd nooit verplicht om ook maar één letter te lezen in bijbel, koran of andere sprookjes van Grimm. Sterker nog: mensen die wel geloven in goddelijkheden hebben op mij dezelfde uitwerking als een kinderloze man bij een basisschool: ik ben er een beetje bang van. Je zou dus verwachten dat ik zou steigeren door het nieuws dat de tien geboden weer veel meer aandacht moeten krijgen in het onderwijs. Het tegendeel is waar. De tien geboden zijn het enige deel van gods woord waar ik me volledig in kan vinden. En dat komt omdat het zo’n open deuren zijn. Laten we wel wezen: als ze niet waren opgeschreven in de bijbel, hadden we ze zelf ook wel bedacht. Je zou van God verwachten dat hij in de 1500 jaar die hij uittrok om de bijbel door anderen te laten schrijven met iets originelers was gekomen: "Gij zult foto’s van uw voeten op het strand delen met de wereld. Waarom? Omdat ik het zeg, ikverdomme".

Zelfs een ongelovige als ikzelf respecteer de meeste van de 10 geboden zo veel mogelijk. Ik probeer weinig te stelen, vermoord alleen mensen indien strikt noodzakelijk en ben alleen maar onkuis als de kans te mooi is om te laten liggen. Of zoals de grote verbinder zou zeggen: Of je nu christen, jood, of opportunist bent: van binnen zijn we allemaal N-VA-er. Toch snap ik de heisa rondom het katholiek onderwijs wel. Het is niet meer echt van deze tijd natuurlijk. De kerken lopen leeg, de jeugd is minder gericht op god en meer op haar eigen heilige drievuldigheid: de smartphone, de wifi en de reservebatterij. Geboden als ‘Heilig steeds de dag des heren’ zijn niet meer op maat van de huidige maatschappij. Was ik de jeugd, ik zou wekelijks een dag vrij nemen van school met de eis: we willen best geboden leren, als ze geupdate worden. Gij zult altijd online zijn. Bij deze dus een oproep aan alle Anuna’s van deze wereld: stop met bosbrossen. Begin met bijbelspijbelen.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet