Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Bij Debecker

"Ik stond op het punt om al mijn medicatie in één keer in te nemen"

ma 10 sep. - 21:58

Elke dag plegen 3 Vlamingen zelfmoord. Zowat nergens in West-Europa is dat cijfer hoger. Verklaringen en een zeer pakkende getuigenis Bij Debecker.
Sueann twijfelde om al haar medicatie in één keer in te nemen.

Zelfmoordspecialiste Gwendolyn Portzky kwam langs 'Bij Debecker' om te kaderen waarom het leven zo zwaar valt voor zoveel mensen in ons land. Het grote verschil tussen Vlamingen en Nederlanders is de prestatiedrang: Vlamingen zijn hardwerkend en willen grote huizen en grote auto's. Nederlanders zijn minder prestatiegericht. Dus, zo zegt Portsky, "eigenlijk doen we het onszelf een beetje aan".

Portzky zei ook  nog dat Vlamingen gesloten zijn en niet praten over hun problemen. In de plaats daarvan gaan ze liever pinten drinken om hun problemen te vergeten en dat is het grote verschil met Nederlanders, die veel opener praten over hun zorgen en problemen. 

Ze pleit ervoor om mensen meer over hun emoties te leren praten, al vanaf de kleuterklas. Want leren met kritiek en emoties omgaan, dat moet op school aangeleerd worden.

Beluister hier het interview met Gwendolyn Portzky:

Toch was het vooral de getuigenis van Sueann Vandeputte die bleef nazinderen. Ze vertelde over haar moeilijke scheiding en over het moment dat ze niet meer wou leven. Vandaag is ze blij dat ze nog leeft.

Beluister hier de getuigenis van Sueann:

Wie vragen heeft over zelfdoding kan altijd terecht bij de Zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813 of online via www.zelfmoord1813.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet