Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Dubbelbloed

"Ik voel me op en top Belg maar ben ook iemand van de wereld"

wo 28 jun. - 11:12

In styliste en modeblogster Tiany Kiriloff vloeien meer dan twee nationaliteiten samen: ze is de dochter van een Chileense moeder en een Nederlands-Russische vader. Tiany is geboren in Nederland, maar bracht haar jeugd door op het strand in Venezuela tot ze op twaalfjarige leeftijd naar België verhuisde. De fulltime moeder van drie dochters is ook oprichtster van het succesvolle modemagazine Belmodo. In Dubbelbloed vertelt ze over de culturele mengelmoes die haar leven en muziekstijl beïnvloedt.
In Dubbelbloed vertelt Tiany Kiriloff over de platen van haar leven

Voor Dubbelbloed dook Tiany Kiriloff nog eens in haar muzikale koffer. "Door die twee uur in deze studio herontdekte ik mijn roots. De Mariachimuziek ga ik opnieuw op mijn Spotify-lijst zetten." Dat doet haar vooral aan haar Chileense moeder denken. Geen roots in Mexico dus, waar het genre vandaan komt. "Maar vele Mexicaanse artiesten werden op de platenspeler gelegd, daardoor groeide ik op met die muziek."

"Voor we terug naar Europa verhuisden had ik nog nooit van een jas of trui gehoord. Als jong meisje daar opgroeien, het kon niet beter." Even aanpassen in België dus. "Maar ik kan me voorstellen dat die verhuis een grotere aanpassing was voor mijn moeder. Het klimaat hier is anders. Mensen begroeten je niet zo snel op straat. Als je wil knikken, kijken ze snel naar de grond. Ik was daar ook even van in shock. Al verandert dat als ook hier de zon schijnt", lacht Kiriloff.

Eens in België leerde ze heel andere muziek kennen. "Ik werd een kind van de grunge. Hoewel house opkwam, was ik meer voor new wave en alternatievere muziek." Gold dat ook voor haar kledingstijl? "Absoluut, mama werd er gek van. Als frivole latino liep ik plots rond in Dr. Martens, tweedehandskleding en Arafatsjaals. Allemaal heel zwart toen." Daarna keerde de Zuid-Amerikaanse invloed terug: "Het latino-zijn zit echt in mij. Ik word aangetrokken door kleuren, prints en het eclectische."

Pajaritos

Tegen haar dochters - die ze 'pajaritos', kleine vogeltjes - noemt, praat ze pertinent Spaans. "Ik vind het belangrijk dat ze de Zuid-Amerikaanse cultuur meekrijgen. Al antwoorden ze in het Nederlands, ik blijf volharden in de boosheid."

Maar ze wil meer dan alleen taal doorgeven. "Ook de kleine bagage die ik kreeg om af en toe alles los te laten. In Zuid-Amerika wordt van dag tot dag geleefd en meer genoten. Alles is daar een feest. Mexicanen maken zelfs van een begrafenis een feest."

Soms mag het allemaal iets trager gaan, zodat je meer kan genieten.

"Hier word je een beetje geconsumeerd door je werk en routine. Alles gaat heel snel. Misschien is het omdat ik kinderen heb, maar plots is het tien jaar later. Soms mag het allemaal iets trager gaan, zodat je meer kan genieten."

Kind van de wereld

Langs vaders zijde kreeg ze naast Nederlandse ook Russische roots mee, al is die link minder sterk aanwezig. "Ik heb mijn Russische opa wel regelmatig gezien en als ik Russisch hoor doet het me wel iets. Dan word ik terug verliefd."

Ooit ga ik tijd hebben en plaats maken om dat Russische in mij naar boven te laten komen.

Ze probeerde de taal te leren. "Al is het heel moeilijk en kan ik het niet goed. Ooit ga ik tijd hebben en plaats maken om dat Russische in mij naar boven te laten komen."

"Ik voel me op en top Belg maar ben ook iemand van de wereld", zegt ze resoluut. Zelfs al heeft ze geen Belgisch, maar een Nederlands paspoort. "Ik ben dol op Amsterdam, maar hier voel ik me thuis."

Herbeluister hier de hele uitzending

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet