Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Ik wantrouw mensen in pak"

za 3 nov. - 10:03

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer scheef computerwetenschapper Jeroen Baert er eentje aan Anthony Liekens, die slimme oplossingen uitvindt voor mensen met een beperking.
Foto: Jeroen Baert

Beste Anthony Liekens,

Vlaanderen leerde je deze week kennen als doctor in de bio en computerwetenschappen maar vooral als uitvinder extraordinaire in Team Scheire, een programma waarin een hoop knappe koppen op zoek gaan naar oplossingen voor problemen van mensen met een beperking.

Je haar zat warrig - mogelijk een vereiste om bij Team Scheire te mogen - en je droeg je onafscheidelijke witte, stoffige labojas. De eerste beelden van jou en de immer hyperenthousiaste Scheire in de auto deden meteen denken aan de cartoonreeks Rick & Morty, met jou als Rick Sanchez, de geniale mad scientist. Ik denk niet dat je zoals hem een sociopathische, narcistische, alcoholische zak bent die continu afgrijselijke boeren laat, maar ze kunnen tegenwoordig veel met montage.

Ik denk niet dat je zoals hem een sociopathische, narcistische, alcoholische zak bent die continu afgrijselijke boeren laat, maar ze kunnen tegenwoordig veel met montage

Begrijp me niet verkeerd: dat warrige haar, de stofjas, die heerlijke je m’en fou of it all: dat siert je. Ik wantrouw mensen in pak. Geef mij maar liever een outfit die schreeuwt: “Kam? Stropdas? Hemd? Geen tijd voor al die zever, hier moet gegoocheld worden met een soldeerbout.”

We zagen hoe je Lazlo ontmoette, een zwaar verlamde jongen met cerebral palsy. Jouw opdracht? Ervoor zorgen dat deze rolstoelgebonden jonge knaap - net zoals al zijn leeftijdgenootjes - het populaire videospel Grand Theft Auto V kon spelen. Vergis u niet, luisteraars: ook voor het stelen van auto’s, plunderen van drugshuizen en geld smijten naar prostituees is in de vijfde editie van de populaire misdaadsimulator wel degelijk fijne motoriek vereist.

Ongelofelijk mooi vond ik het, Anthony, hoe je deze opdracht niet enkel koel en beredeneerd als een probleem analyseerde, maar ook enthousiast aandacht had voor de méns achter dat probleem. Dat je meteen ook het bredere kader zag: het ging niet alleen over dat verdomde spelletje, maar over nieuwe manieren voor Lazlo om te interageren met de wereld rondom hem.

Het ging niet alleen over dat verdomde spelletje, maar over nieuwe manieren voor Lazlo om te interageren met de wereld rondom hem

Toen je uiteindelijk uit je indrukwekkende uitvinders-grot kwam gekropen en Lazlo - voor het eerst in zijn leven - zélf liet rondzwemmen in de virtuele stad van Los Santos hield ik het hier in de echte wereld ook niet droog. Als gamer besef ik hoeveel plezier, emoties en vriendschap je uit het spelen van video games kan halen, en jouw uitvinding maakte dat hele spectrum ook beschikbaar voor Lazlo.

Elke iteratie van je uitvinding was doordrongen met een beter begrip van de noden van Lazlo. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat elke wetenschapper iets leert van je elektronicaskills, maar bovenal van jouw enorme vermogen tot empathie.

Daarom, beste Anthony Liekens, ben je voor mij de held van de week.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet