Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Ik was zo diep geraakt dat ik begon te huilen, beste Daan"

zo 22 mrt. - 9:04

In deze tijden van quarantaine zijn we allemaal op zoek naar troost. Ook onze nieuwe columniste Els Snick. Zij vertaalt Duitse literatuur en doceert aan de Universiteit van Gent. Dat doet ze nu al meer dan een week thuis. In het begin gaat dat goed - heerlijk die stilte! Maar na een tijd komt er toch angst opzetten. Gelukkig is er dan een Held van de Week die voor rust en geruststelling zorgt.
Els Snick

Beste Daan Vandewalle,

Er zijn in deze catastrofale dagen vele helden: mensen in de zorg en mensen in de verkoop, mensen die ons vuilnis ophalen, de post bezorgen en die ons sereen nieuws of deugddoende verstrooiing brengen in de media. Maar jij bent voor mij de held van de week.

Zolang de coronacrisis en de quarantaine duren, stuur je elke dag een filmpje met een mini pianoconcertje de wereld in. Je speelt op de zwarte glimmende vleugel van het concertgebouw in Brugge, voor een verder lege zaal.

Ik mis het contact met mijn vrienden en mijn familie. Ik had stress. En een beetje angst.

Ik was zo diep geraakt dat ik begon te huilen. Zo echt goed deugddoend huilen.

En toen kreeg ik een filmpje doorgestuurd en hoorde ik jou spelen. Een stukje van Brahms dat ik ken uit mijn kindertijd. Di, domdom diedie… En ik was zo diep geraakt dat ik begon te huilen. In mijn eentje. Zo echt goed deugddoend huilen. Huilen dat oplucht, waar je achteraf lachend over kunt vertellen.

Je speelt elke dag zo’n miniconcertje omdat we iets heel fundamenteels niet meer mogen doen: elkaar aanraken. Maar de toetsen van de piano mag jij wel nog aanraken, strelen en liefkozen. We merken in onze onzekerheid bovendien allemaal hoe belangrijk muziek in ons leven is. Wat kunst met ons doet op momenten dat we het moeilijk hebben.

De tweede dag speelde je een stukje Chopin, de derde iets van Satie, en je gaat hiermee door zolang de culturele lockdown duurt. En daarom, beste Daan, ben jij deze week mijn held.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet