Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Ik wil heel graag geloven dat jullie de toekomst zijn"

zo 23 feb. - 8:20

De jeugd van tegenwoordig, er wordt vaak op gekankerd. Maar dat is al van bij de oude Grieken zo, en net zoals toen, is het ook nu vaak onterecht. Columnist Jan Verheyen kiest de 10 jongeren uit het één-programma '100 dagen' als helden van de week.
Jan Verheyen

Beste Bavo, Sarah, Femke, Zion, Hannes, Bea, Angel, Anuna, Youssef, en Meaghan,

Jullie zijn de jongvolwassenen die worden geportretteerd in het één-programma ‘100 dagen’, en jullie zijn mijn helden van de week. Ik word zelf binnen een paar dagen 57 en ben vader van een tienerdochter, dus een inkijk in het leven van tieners op 100 dagen voor het einde van de humaniora vond ik op het eerste gezicht een handige combinatie van nostalgie en spionage.

En misschien ben ik ondertussen een sentimentele oude zak, maar jullie hebben mij vanaf de eerste aflevering ontroerd en mijn respect afgedwongen. Jullie waren stuk voor stuk fijne jonge mensen die positief in het leven stonden, vaak gretig en nieuwsgierig en popelend naar wat komen zou, soms wat aarzelend en aftastend. De ene verdomd zeker over wat hij of zou willen gaan doen, een andere nog zoekend. Een paar zelfzeker en bulkend van ambitie, anderen al bezorgd over de opschuivende pensioenleeftijd. Sommigen al getekend door het leven maar vastbesloten er alsnog iets van te maken.

Jullie waren eerlijk en vrank in jullie getuigenissen, in het delen van jullie overtuiging, vragen, en twijfels. Maar jullie waren nooit cynisch of gelaten of bitter, ook al geeft deze wereld daar soms wel aanleiding toe.

Ik ben niet naïef, ik weet natuurlijk ook wel dat jullie zorgvuldig gecast zijn volgens één-normen. Divers, iets meer meisjes dan jongens, geografisch mooi gespreid, ASO, TSO, Sportschool. Er zat geen lid van een Brusselse jeugdbende bij, niemand die politiek te ver afdreef van het veilige centrum, geen gore pestkop, geen gelittekend kind uit een probleemgezin. Dat vond ik in dit geval niet eens erg, want ik wil heel graag geloven dat jullie de toekomst zijn, want dan komt het misschien toch nog goed, met die toekomst.

Dus dank, Anuna, voor je sterke persoonlijkheid en je engagement, dank, Sarah voor je levenslust en wijsheid, respect, Zion, voor je karaktersterkte, en succes en sterkte in alles wat jullie nog gaan doen, Youssef, Meaghan, Angel, Bavo, Femke, Hannes, en Bea.
Jullie brengen al vijf weken lang elke maandagavond  hoop en vertrouwen in de Vlaamse huiskamers en daarom zijn jullie collectief mijn helden van de week.

Grote groet,
Jan Verheyen

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet