Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Touché

"Ik wil mijn kinderen blijven warm maken voor politiek, maar dit was potsierlijk"

zo 9 dec. - 4:59

Televisiemaker Tom Lenaerts volgt het nieuws op de voet. Omdat hij er met zijn kinderen aan de keukentafel over praat, maar ook omdat hij er zelf een mening over heeft. Dat bleek opnieuw in 'Touché'.
H

Zo haalde hij deze week het nieuws toen hij aan tafel bij Van Gils en gasten uithaalde naar het “politieke circus” rond het VN-migratiepact. “Ik had daar niet vooraf over nagedacht”, vertelt Lenaerts. “Ik vind het fantastisch dat er meningsverschillen zijn, want je kan er veel van leren, net zoals van politieke discussies. Ik was me gewoon hard aan het ergeren omdat het niet over het VN-migratiepact ging, maar over het spel, over strategieën. Politici mogen dat spel spelen, maar ze mogen zich er niet in verliezen. En het spel moet ten dienste staan van het algemeen belang.”

Bart De Wever gebruikt de term ‘Marrakech-coalitie’ natuurlijk bewust. Het is framing

Achteraf noemt Lenaerts zijn uithaal een “emotionele gulp”. “Pas toen ik thuis terugkeek naar wat ik gezegd had, was ik gerustgesteld. Het raakt me omdat ik politiek nieuws van dichtbij volg, net zoals mijn drie kinderen. Eén van mijn zonen studeert zelfs politieke wetenschappen. Ik wil ze blijven warm maken voor politiek, maar de voorbije dagen was het potsierlijk.”

Woorden

De hele discussie draait volgens Lenaerts ook om de waarde van woorden. Want wat is dat precies, een ‘circus’? “Bart De Wever gebruikt de term ‘Marrakech-coalitie’ natuurlijk bewust, want dat woord heeft een negatieve connotatie. Het is framing.” 

Cynisch

De hele discussies rond het VN-migratiepact duwt het klimaatdebat naar de achtergrond. Ook dat actueel thema raakt Lenaerts, want hij is een van de initiatiefnemers van de Klimaatzaak, een organisatie die een proces aanspande tegen de overheid om haar op haar ecologische verantwoordelijkheid te wijzen.
“Ik vond het bijna cynisch hoe onlangs 75.000 mensen op straat kwamen voor een klimaatmars, terwijl ons land twee dagen later tegen een Europese klimaatrichtlijn stemt.”
De Klimaatzaak komt binnenkort voor een rechter. “In een democratie heb je verschillende machten, die elkaar in evenwicht moeten houden. Zeker als de volksgezondheid in gevaar is. De regering zou de rechtszaak als een alibi moeten gebruiken om effectieve klimaatmaatregelen te nemen.”

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet