Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Ik zal vooral onder de radar werken"

wo 13 jul. - 16:19

Ex-voorzitter van de Boerenbond Piet Vanthemse gaat bemiddelen in het moeilijke dossier van het onverdoofd slachten. Hij is aangesteld door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Vanthemse moet nu contact zoeken met de moslim- en met de joodse gemeenschap in ons land. Die willen geen algemeen verbod op onverdoofd slachten.
Piet Vanthemsche als bemiddelaar in dossier onverdoofd ritueel slachten

Piet Vanthemsche is al langer vertrouwd met de problematiek van onverdoofd ritueel slachten.   Hij werkte in de jaren ’90 als dierenarts op het ministerie van landbouw, nadien op het Voedselagentschap en de Boerenbond.  En hij heeft ook voor de Nederlandse overheid een studie gemaakt rond het onverdoofd ritueel slachten.  Hij kent de gevoeligheden dus.

Vanthemsche is niet van plan om nu al in zijn kaarten te laten kijken, maar wil vooral onder de radar werken.  Zijn strategie is om vooral te luisteren in dialoog te gaan en dan proberen stap voor stap vooruit te gaan. 

"Het is de bedoeling om de kloof te dichten tussen de betrokken gemeenschappen. Maar de richting die de minister uit wil, is heel duidelijk."

— Piet Vanthemsche

Dat hij de steun krijgt van alle politieke partijen, relativeert hij.  Hij voelt zich ook niet gebonden aan de CD&V, met wie hij vaak gelinkt wordt.  “Ik treed op als onafhankelijke bemiddelaar”, zegt Piet Vanthemsche.  Het heeft geen zin om dit debat te polariseren.

Het hele interview kan u hieronder beluisteren :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet